Mеждународният бестселър Смола (издателство Лемур) e носител на най-престижните скандинавски

...
Mеждународният бестселър Смола (издателство Лемур) e носител на най-престижните скандинавски
Коментари Харесай

Международният бестселър Смола с бг издание

Mеждународният бестселър ”Смола ” (издателство Лемур) e притежател на най-престижните скандинавски литературни награди: Glass Key, Golden Bullet, Golden Crowbar, Harald Mogensen. Филмовата акомодация от 2019 също получи редица оценки. Лив умира, когато е единствено на шест години. Поне по този начин считат управляващите.

 

Баща ѝ знае, че е единственият, който може да я защищити от всяка заплаха, спотайваща се в човешкия свят. Затова една вечер той излиза от усамотената къща, която дребното му семейство назовава дом, избутва лодката си в морето и гледа по какъв начин тя се разрушава в скалите. После потегля по дългия път към града, с цел да разгласи момиченцето си за изчезнало. Неговата Лив обаче се крие зад кутиите и кашоните, запълнили всеки милиметър от работилницата му, тъй като той ѝ е споделил, че по този начин в никакъв случай няма да ѝ се наложи да върви на училище; по този начин в никакъв случай няма да ѝ се наложи да напусне родителите си. " Това е бащата на всички кошмари...

 

" Смола ” е една от най-забележителните книги, която съм чел от доста дълго време насам. Уникален, вълнуващ и хубав разказ, написан от датската авторка Ане Рил, която има приказното умеене да накара читателя да е угрижен и да съчувства на Йенс и Мария, макар мъчителната полуда на техните дейности. Но това, което свети най-ярко в тези удивителни и сърцераздирателни страници, е гласът на Лив, който те провокира да се смееш и да плачеш по едно и също време […] Не е изненада, че " Смола " завоюва четирите най-престижни литературни награди на Скандинавия. ", споделят за книгата от  Daily Express.

 

Ане Рил (р. 1971) е извънредно известна датска писателка, притежател на голям брой литературни награди. Тя е създател на няколко романа, измежду които най-отличаваният досега е " Смола ", притежател на:  Датската премия за разказ на 2016 Harald Mogensen;

 

Скандинавската премия Glass Key 2016 за Най-добър скандинавски трилър, която я подреди измежду Стиг Ларшон, Ю Несбьо и Юси Адлер-Улсен; Niels Matthiasen Memorial Grant 2016 от датското Министерство на културата (награда за автор), Норвежката Golden Bullet за Най-добър престъпен разказ в превод за 2017; Шведската Golden Crowbar 2017 и Нидерландската ThrillZone Award 2019.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР