Международният Астрономически Съюз е одобрил името Варна за астероида с

...
Международният Астрономически Съюз е одобрил името Варна за астероида с
Коментари Харесай

Астероид ще бъде кръстен на Варна

Международният Астрономически Съюз е одобрил името Варна за метеорита с номер 510466.

Предложението е направено от доцент Веселка Радева от Морската Астрономическа Обсерватория и Планетариум на Морското учебно заведение във Варна, предава БТВ.

Астероидът е открит в астрономически изображения, направени на 24 ноември 2011 година с телескопа Pan-STARRS 1, който се намира в обсерваторията Халеакала на Хаваите. Космическото тяло е намерено от доцент Веселка Радева и Ани Фукита от Четвърта Езикова Гимназия в морския град.

Откритието е направено по време на научно-изследователска работа на училищен екипи, ръководени от доцент Радева по Международната стратегия за следене и търсене на метеорити през 2011 година. След направени 179 наблюдения до 2021 година е конкретизирана орбитата на метеорита. Проф. Патрик Милър, който е началник на Международната стратегия за следене и търсене на метеорити, е отправил покана за предоставяне на име на метеорита 510466, открит от българския екип.

Българските екипи от възпитаници, ръководени от доцент Радева, са създали над 300 предварителни открития на нови метеорити, като на над 10 от тях са конкретизирани орбитните параметри. Те също ще получат български имена.

Имената на метеоритите се утвърждават от Работна група за наименоване на дребни тела в Слънчевата система към Международния Астрономически Съюз.

Астероидът Варна обикаля към Слънцето за 2 години и 9 месеца по съвсем кръгова орбита. Той се намира в главния астероиден пояс сред Марс и Юпитер.

Най-близко до Слънцето се доближава на 1,8 астрономически единици, което е почти 271 милиона километра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР