Международните кредитни агенции Фич и Стандард енд пуърс потвърдиха кредитния

...
Международните кредитни агенции Фич и Стандард енд пуърс потвърдиха кредитния
Коментари Харесай

Фич и Стандард енд пуърс потвърдиха кредитния рейтинг на Северна Македония

Международните кредитни организации Фич и Стандард енд пуърс потвърдиха кредитния рейтинг на Северна Македония, като Фич оцени страната с ВВ+ (лат. букви), само че в този момент с негативна вероятност поради световната пандемия, а Стандард енд пуърс с ВВ- със постоянна вероятност, оповестява осведомителният уебсайт МКД.

Министерството на финансите заяви, че и двете кредитни организации предвиждат стесняване на стопанската система през 2020 година вследствие на пандемията и прогнозите за закъснение на международната стопанска система, и възобновяване и напредък през 2021 година Фич планува -4,2 % през 2020 и 5,1 % напредък през 2021 година, а Стандард енд пуърс -5 % за тази и 3,8 % за идната година.

Кредитните организации означават ограниченията, които Северна Македония е подхванала за опазване на работните места, поддръжка за най-засегнатите браншове в стопанската система, както и меките регулаторни ограничения.

И двете организации считат, че ограниченията ще допринесат за повишаване на бюджетния недостиг и за увеличение на държавния дълг, който съгласно оценките им ще се приближи до 50 % от брутния вътрешен артикул. Заедно с възобновяване на стопанската система те предвиждат и понижаване и стабилизиране на бюджетния недостиг, добавя Българска телеграфна агенция.

Агенциите правят оценка банковата система на страната като постоянна, както и локалната валута, която има закрепен курс по отношение на еврото.

Фич и Стандард енд пуърс правят оценка положително зелената светлина за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, която дружно с реализирането на промените може да способства доста за развиването на стопанската система. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР