Международните арбитражни дела остават в министерството на финансите. Това приеха

...
Международните арбитражни дела остават в министерството на финансите. Това приеха
Коментари Харесай

Арбитражните дела остават във финансовото министерство

Международните арбитражни каузи остават в министерството на финансите. Това одобриха депутатите с план на решение, който бе подсилен в зала със 163 гласа “за ”. Единствено от ПП-ДБ натиснаха бутона " срещу ". 

Вносител е Делян Добрев от ГЕРБ, а подписите си под плана на решение са поставили както негови сътрудници, по този начин и народни представители от Движение за права и свободи и “Има подобен народ ”. 

Повод за дебатирането в зала е публичното разискване на план за закриване на дирекция " Съдебна отбрана " към Министерството на финансите и основаване на нова дирекция със същите функционалности в Министерството на правораздаването. Намерението е всички производства пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства, да продължат с присъединяване на министъра на правораздаването вместо този на финансите. 

Тази концепция обаче получи доста отрицателни мнения, както от институции, по този начин и от народните представители.

Това е четвърти следващ опит на финансовия министър Асен Василев да реалокира висящи арбитражни каузи в правосъдното министерство за 4 милиарда лева, изясняват вносителите.

„ Днес с сътрудници от разнообразни парламентарни групи внесохме решение, с което да защитим националния интерес на България в интернационалните арбитражи от деструктивните дейности на финансовия министър Асен Василев “, разгласи преди две седмици Добрев в профила си във Facebook.

" Считаме, че предлаганата нормативна смяна ще бъде незаконосъобразна, ако се одобри, и крие сериозен риск от вероятно оборване ", това уточни в отговор па парламентарен въпрос и правосъдният министър Атанас Славов. 

" Тази половина на залата си играе на прекачване на пари, (ПП-ДБ - бел. ред.) през решения на Министерски съвет, или през смяна на закони към лични кръгове. Ако ГЕРБ крадяха с чувалите от компаниите, вие източвате пари в пъти повече от това, което вземаха ГЕРБ. Те са ви детска градина на фона на краденето, което вие си организирате през закони и лобистки решения ", обърна се към ПП-ДБ от трибуната ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов.  

" Аз даже не съм сигурен, че това е по избор на Асен Василев. Просто на Лена не може да се удържа като се размрънка на Киро, Киро мрънка на Асен и става е това, което виждаме сега ", добави още той. 

През множеството време Делян Добрев като вносител и Кирил Петков ги нямаше в зала, до момента в който се обсъждаше точката, което провокира бурни реакции. 

От " Възраждане " допуснаха, че са в кабинета на Движение за права и свободи, с цел да носят кафениче на Делян Пеевски. 

" Това е следващата корупционна скица ", оплакаха се хората на Костадинов.

Самият правосъден министър също пристигна в зала, с цел да изясни какво счита по проблема. 

" Намерихме общо решение с финансовия министър. Ще предложим да се сътвори междуведомствен съвет с присъединяване и на представители на правосъдното министерство, и с присъединяване на финансово разузнаване и други институции. Те ще създават общите общоприети и правила за възлагането на тези средства на съответните адвокатски фирми и сдружения, които да обезпечават тази отбрана ", изясни пред депутатите Славов. 

Според него по този метод ще бъдат разсеяни всевъзможни подозрения и ще има цялостна бистрота. 

" Чухме министъра, че са намерили решения, дирекция " Съдебна отбрана " остава. Ще се направи комисия, с цел да се съберат най-хубавите специалисти и да имаме опция да пазиме България по най-хубавия метод. Губим си времето сега и не можем да преминем към значимата точка за бюджета ", оплака се и водачът на " Промяната " Кирил Петков. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР