Международната верига за доставки на новата ваксина е станала прицелна

...
Коментари Харесай

Хакери са се прицелили в доставката на новата ваксина, алармира IBM |

Международната верига за доставки на новата ваксина е станала прицелна точка за кибер шпионаж, сигнализира IBM, представена от Би Би Си.

Американската компания снабдител на програмен продукт и хардуер в света предизвестява, че е проследила акция, ориентирана към доставката на " студената верига ", употребена за съхранението на имунизациите при вярната температура по време на превозването им.

Новата ваксина на Pfizer/BioNTech би трябвало да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий.

Самоличността на хакерите не е открита, само че IBM предизвестява, че сложността на употребяваните от тях способи приказват за това, че става въпрос за страна.

IBM оповестява още, че интензивността е почнала през септември 2020 година Фишинг имейли са били изпратени към шест страни до организации, свързани с Платформата за усъвършенстване на оборудването на студената верига (Cold Chain Equipment Optimisation Platform (CCEOP) of Gavi), или интернационалния алианс за имунизациите.

Сред сътрудниците на Gavi са Световната здравна организация, Unicef, Световната банка, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Те оказват помощ за доставката на ваксини по света, в това число до някои от най-бедните му райони.

Неизвестните хакери са се маскирали като подизпълнители на китайска компания, въвлечена в подсигуряването на студената верига за доставки, след което са изпратили фшинг имейли към организации, които обезпечават превозването. Имейлите съдържали злоумишлен код и в тях се желали идентификационни данни. Те биха могли да им разреши да схванат инфраструктурата, която държавни управления имат намерение да употребяват за разпространяването на ваксини.

Според IBM по-широкия кръг организации - прицелна точка за хакерите включват:

- Главна дирекция " Данъчно облагане и митнически съюз " на Европейската комисия;

- компании, участващи в производството на слънчеви панели, които биха могли да бъдат употребявани за съхранението на имунизациите при задоволително ниска температура там, където не са налични надеждни мощности;

- южнокорейска софтуерна компания;

- немска компания за разработка на уеб страници, която има клиенти, свързани с фармацевтични производители, контейнерни транспорти, биотехнологии и производства на електроника за връзките.

Провежданата акция е била разкрита от екип по сигурността, който е почнал да работи при започване на пандемията от COVID-19 за да наблюдава кибер закани. Според IBM прецизното ориентиране и естеството на характерните организации - цели може да значи, че злонамерените дейности се правят от страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР