Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските

...
Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските
Коментари Харесай

Официална позиция на „Сааб“ във връзка с процеса на избор на нов тип боен самолет за българските ВВС

Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските Военновъздушни сили беше стартирана от българското Министерство на защитата през декември 2016 година с изпращането на искане за оферта (Request for proposal) до три държавни управления. Процесът сега е в своята решителна и извънредно значима фаза.

„ Сааб “ и Швеция наблюдават стадиите на процедурата и съпътстващия ги обществен спор в България с огромен интерес, внимание, почитание и самообладание.

Сега чакаме заключенията и рекомендациите на краткотрайната парламентарна комисия за изследване на процедурата по желание на нов вид военен аероплан за българските Военновъздушни сили, основана през юли 2017 година

В последните седмици бяхме очевидци на доста неверни и заблуждаващи изказвания, рецензии и обвинявания, публикувани обществено. Като имаме поради това и с почитание към България, бихме желали да изясним следното:

1. „ Сааб “ и Швеция в никакъв случай не са търсили каквото и да е непочтено преимущество по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на защитата и от държавното управление. Обвиненията, че се възползваме от схемата за заплащане, сложена като условие от Министерството на защитата, не са основателни. Като всеки различен участник в процедурата, бихме предпочели предплатено заплащане. Все отново, разбираемо е, че министерствата на финансите и защитата изискват вид, който съответствува с рестриктивните мерки на българския бюджет. Схемата за заплащане беше утвърдена от Народното събрание през 2016 година и ние сме се съобразили с това изискване в отговора ни на настояването за оферта.

2. В допълнение, и министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на защитата Красимир Каракачанов са отбелязвали обществено и публично няколко пъти през последните месеци, че държавното управление би желало да разиска даже по-дълъг интервал за заплащане, като да вземем за пример 10 години. Това демонстрира, че съществуват бюджетни ограничавания и сходен аршин не дава преимущество само на „ Грипен “. Това условие е в сходство с националната тактика на България и с макроикономическите и бюджетни ползи на страната ви, които ние почитаме.

3. Друг значим аршин в интернационалната процедура, проведена от държавното управление, е времето за доставка на новите самолети. Този аршин е подбуден от незабавните потребности на българските Военновъздушни сили. Горди сме, че можем да доставим нови самолети в поставените от България периоди. Времето за доставка явно е едно от нашите конкурентни преимущества, дружно със способността ни да предложим гъвкави схеми за заплащане, а също по този начин и ниските разноски на „ Грипен “ през целия витален цикъл. Вярваме, че това са аргументите за класирането на офертата за „ Грипен “ преди всичко през април 2017 година от комисия от самостоятелни специалисти, назначена от държавното управление.

4. В допълнение, за България има евентуални изгоди от присъединението ѝ към растящото семейство на „ Грипен “ в Централна и Източна Европа. Това неповторимо районно групиране предизвиква съдействието във връзка с авиационната инфраструктура, образованието на водачите и наземния личен състав, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и шерването на ноу-хау. Регионалното съдействие е значима самодейност на НАТО.

5. Докато чакаме резултатите от активността на краткотрайната парламентарна комисия, която проверява заключенията на самостоятелната комисия от специалисти, назначена от Министерството на защитата, виждаме изявления в медиите, съгласно които най-вероятната рекомендация ще бъде стартирането на нова тръжна процедура. С почитание към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме желали да изтъкнем, че започването на нова интернационална процедура ще докара до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за защита. Това в допълнение ще натовари оперативния бюджет на българските Военновъздушни сили.

„ Сааб “ участва на българския пазар от 2003 година Уверени сме, че шведското предложение за новопроизведени изтребители „ Грипен “ C/D изцяло дава отговор на ползите на България и чакаме да повишим стратегическото партньорство сред България и Швеция.

Магнус Луис-Олсон
Президент за Европа
„ Сааб “
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР