Международната среща за Украйна в Джеда на 5 и 6

...
Международната среща за Украйна в Джеда на 5 и 6
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Към момента липсват каквито и да било предпоставки за постигане на реални преговори между Украйна и Русия

Международната среща за Украйна в Джеда на 5 и 6 август  е част от борбата сред Запада, от една страна, и Русия дружно с Китай, от друга, за привличане на главните играчи на " световния Юг “ в тяхна поддръжка. Това сподели Любомир Кючуков – посланик, някогашен заместник-министър на външните работи и дипломат в Лондон, в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на " Фокус “. 

Целта на срещата, на която Саудитска Арабия ще бъде хазаин, е търсене на по-широка интернационална поддръжка за формулата за мир, която Украйна предлага. Срещата се явява продължение на сходна среща в датската столица Копенхаген от края на юни тази година, напомни Любомир Кючуков. " Трябва да се има поради, че жанрът на тези срещи не е договаряния за мир. Те самите са обявени публично като диалози, тъй като не става дума за договаряния, доколкото наложително присъединяване при всички договаряния е да има договарящи. В тези формати Русия не е поканена и не взе участие. Т.е. жанрът на проявата е интернационална среща за Украйна, а не договаряния за мир “, акцентира дипломатът.  

Акцентът в тези срещи е подложен върху следвоенното политическо контролиране, а не върху прекратяването на войната, уточни още Кючуков. " Стремежът е да се създаде интернационално подкрепена политическа платформа за такова поствоенно контролиране, отчитаща украинските условия и позиции, която в следствие да послужи и като основа на един бъдещи договаряния. От основно значение тук и това, което се търси, е широтата на представителството на тази среща, т.е. ангажирането на оптимален брой страни отвън условния Запад, с изработването и поддръжката на такава платформа “, изясни той.  

Според Любомир Кючуков развиването на военните дейности в Украйна допуска ескалация на напрежението сред двете страни. Към момента липсват каквито и да било предпоставки за реализиране на действителни договаряния сред Украйна и Русия, счита дипломатът.  

Конфликтът съгласно него ще се развие в две етапи: " Първо, оптималната ескалация в този момент, обвързвана с контранастъплението на Украйна, и вероятно търсене на други възможности след приключването на това контранастъпление, т.е. първата фаза е от порядъка на три-четири месеца до края на есента и втората – по-късно. Все повече разбори сочат, че тази война не може да бъде изгубена и точно по тази причина не може да бъде извоювана, тъй като първо Русия не може да си разреши да я загуби, и второ, Украйна няма да бъде изоставена. И Западът, и Русия имат доста спомагателни запаси, които могат да активизират, с цел да не разрешат да се стигне до тази загуба. Именно затова поражда въпросът какво ще стане, в случай че не се случи успеха, която се чака “, разяснява дипломатът.  

Поради тази причина залогът в сегашната фаза на войната е огромен, изясни дипломатът. Той напомни скорошната поръчка на украинския президент Володимир Зеленски Украйна да си върне колкото се може повече територия, с цел да има по-силни позиции при договарянията, след което според от развиването на бойните дейности, вероятно да се търси и политическо решение. " Интересно е, че към този момент има обществена информация за контакти на някогашни висши американски дипломати, освен това високопоставени, с съветския външен министър Лавров със знанието и на Държавния департамент. Разбира се, Държавният департамент на Съединени американски щати не се ангажира, че е давал единодушие, само че означи, че следи деликатно тези контакти “, изясни Любомир Кючуков. 

Когато се приказва за търсене на политическо решение на военния спор, това би трябвало да се схваща като преустановяване на военните дейности, т.е. за помирение, а не за мир. " Това са две разнообразни неща, тъй като териториалните въпроси за дълго ще останат нерешени, без значение по какъв начин оттук насетне се развият процесите в страната, в случай че не се стигне до капитулация на една от двете страни, което за момента наподобява по-скоро нереалистично “, разяснява още дипломатът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР