Международната сърф асоциация казва, че приветства спирането на строителството на

...
Международната сърф асоциация казва, че приветства спирането на строителството на
Коментари Харесай

Конструкцията на алуминиева кула в Таити за олимпийското събитие по сърф е спряна, след като шлеп повреди корали

Международната сърф асоциация споделя, че приветства прекъсването на строителството на алуминиева кула преди олимпийското съревнование по сърф в Париж 2024 в Таити, Френска Полинезия, защото сърфистите показват загрижеността си по отношение на въздействието върху околната среда на подготовката за събитието през идната година.

Teahupo’o, Таити, на към 9 759 благи от Париж, се счита за едно от най-хубавите места за сърф в света и е дом на надпревари от Световната сърф лига (WSL), където дървена структура нормално се издига за надпревари и по-късно се отстранява.

Въпреки това, проектите на уредниците на Олимпиадата да построят алуминиева кула, с цел да побере 40 души, които да журират и да излъчват надпреварата по малкия екран, се сблъскаха с съпротива от локалните поданици и професионалните сърфисти.

През ноември уредниците на Олимпиадата споделиха, че са коригирали истинския дизайн на кулата, с цел да я създадат „ по-умерена “. Първоначално планувано да тежи 14 тона, в този момент кулата ще бъде девет тона, макар че основите към момента би трябвало да бъдат пробити.

Петиция от поданици и гости на Teahupoo, призоваваща държавното управление да премисли кулата, както и пробиването на платформата и подводните тръбопроводи за надпреварата по сърф, получи над 181 000 подписа.

Споровете за структурата обаче не престават: видео, оповестено в събота от Save Teahupo’o Reef, демонстрира шлеп – употребен за построяването на кулата – затънал на рифа, както и доказателства за строшен корал.

„ ISA беше натъжена и сюрпризирана да види, че тест, подхванат от държавното управление на Френска Полинезия, докара до разваляне на кораловия риф в Teahupo'o от шлеп “, сподели ISA в изказване в сряда, добавяйки, че държавното управление на Френска Полинезия е взе решение да спре всички по-нататъшни проби и подготовка, с цел да извлече поучения след случая на рифа.

„ ISA приветства това решение и настоя за интензивни съвещания, с цел да се прегледат всички налични варианти. “

Сърфистът Каноа Игараши беше един от сърфистите, които приказваха за структурата на алуминиевата кула, публикувайки в Instagram: „ След като видях вчерашното видео, разбрах какъв брой доста вреди предизвиква тази „ нова кула “.

„ Вярвах, че ще вземат повече поради локалната среда. Но допускам, че грешах… Всичко за двудневно събитие и без доста бъдещи изгоди за локалната общественост “, сподели Игараши в неделя и по-късно показа още веднъж.

„ Олимпийските игри имат за цел да създадат общността по-добро място, в сравнение с преди игрите, само че това деяние не демонстрира това съгласно мен. Надявам се всички да намерим решение “, добави той.

Междувременно 11-кратният международен първенец Кели Слейтър също разкритикува ревизираните проекти за платформата, като съгласно известията разяснява, че „ няма никакъв смисъл да се нуждаем от такава гигантска кула за двудневно събитие “.

В изказване, изпратено до CNN, Световната лига по сърф съобщи, че е „ загрижена от вредите на рифа в Teahupo’o, които наподобява са настъпили заради продължаващата работа по построяването на нова кула за Олимпийските игри през 2024 година “

„ Продължаваме да имаме вяра, че е значимо уредниците да се ангажират и да слушат локалната общественост, до момента в който обмислят решенията си, свързани с олимпийското съревнование на тази емблематична вълна “, добави изказването на Световната сърф лига.

Екологичните групи показват загриженост

Активисти и локални поданици от дълго време показват опасения по отношение на въздействието на новата конструкция върху околната среда.

Астрид Дролет, секретар на асоциацията Vai Ara O Teahupo’o, която стои зад петицията Save Teahupo’o Reef, сподели пред CNN, че съществуващата дървена кула „ се употребява от 20 години и е доста добре поддържана “.

„ Така че не разбираме за какво Париж 2024 и Френска Полинезия не употребяват тази кула за четирите дни на надпреварата “, добавяйки, че новата кула „ ще аргументи огромни вреди на околната среда “.

Александра Демпси, еколог на кораловите рифове и основен изпълнителен шеф на Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation, сподели, че кораловата групировка, която прави Таити толкоз идеално място за професионален сърф, може да бъде развалена от кулата.

„ Местните общности там са необикновено буйни и културно обвързани с океана, и по-специално с рифовите системи и рифовите системи там, които провокираха действието на вълните в тази област. И съвършената вълна … е … натурален резултат от това по какъв начин рифът е и е бил естествено образуван в продължение на милиони години “, сподели тя пред CNN Sport.

„ Вие в действителност освен увреждате екологията на рифа, само че и структурата, която е била там, която е съумяла да сътвори прелестните талази, за които е определено това място. И ние не сме доста сигурни какви биха били резултатите или следствията от увреждане на рифовата система там “, добави тя.

Във Френска Полинезия има над 1000 типа риби и 150 типа корали, съгласно туристическия съвет на Таити. Застрашени от последствията от изменението на климата и всеобщия туризъм, коралите са мощно предпазени типове.

CNN се свърза с уредниците на Париж 2024, Международната олимпиада и държавното управление на Френска Полинезия за коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР