Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s (Стандард енд Пуърс) повиши

...
Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s (Стандард енд Пуърс) повиши
Коментари Харесай

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова организация Standard & Poor`s (Стандард енд Пуърс) увеличи кредитния рейтинг на България в задгранична и локална валута от `BBB-/A-3` до `BBB/A-2`, заяви Министерството на финансите. Перспективата пред рейтинга е позитивна.

Повишението е вследствие на устойчивото развиване на стопанската система на България, без струпване на макроикономически несъответствия. Фискалните и външните салда на страната са мощни, а напредъкът по присъединението към Механизма на валутния курс II (ERM II) е постоянен. Положителната вероятност отразява упованията на анализаторите, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива стабилно в условия на по-слаба външна икономическа среда.

Според рейтинговата организация страната е изпълнила своите задължения по Плана за деяние за присъединение към ERM II и Банковия съюз, само че също по този начин отбелязва, че окончателното решение за това не е напълно под неин надзор.

" Считаме, че значими въпроси, като присъединението на страната към ERM II, изискват политически консенсус и по тази причина обезпечават значима котва в политиката. Наред с това, съгласно нас, решаващо остава да се даде заем на доверие на реформираното антикорупционно законодателство посредством струпване на опит в битката с противозаконните действия ", показват от организацията.

" Смятаме, че актуалната многогодишна финансова рамка за 2014-2020 година ще поддържа вложенията през идващите години, защото усвояването на еврофондовете нормално се форсира към края на програмния интервал, се споделя още в известието на S&P. Оттам прибавят, че за интервала отпуснатите средства за България възлизат на над 20% от брутния вътрешен артикул.

" Повишеният кредитен рейтинг на България е следващата добра експертна оценка за политиките, които организираме в сферите на стопанската система и финансите ", написа министър председателят Бойко Борисов в страницата си във Facebook. Той акцентира, че съгласно организацията покачването на рейтинга е вследствие на устойчивото развиване на стопанската система на България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР