Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s Global Ratings потвърди дългосрочния

...
Международната рейтингова агенция Standard & Poor`s Global Ratings потвърди дългосрочния
Коментари Харесай

Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова организация Standard & Poor`s Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута BBB-A2 , като вероятността пред рейтинга остава постоянна, оповестиха от Министерството на финансите.

От рейтинговата организация чакат, че войната в Украйна ще аргументи потрес на българската стопанска система и в резултат на това действителния напредък на Брутният вътрешен продукт през 2022 година ще се забави до 1,6 % по отношение на 4,3 % (съгласно прогнозата им от месец ноември), а бюджетният недостиг ще се удвои до 5 % от Брутният вътрешен продукт. От организацията означават, че мощните външни и фискални салда на България ще оказват помощ за омекотяване на този потрес , а постоянният приток на средства от Европейски Съюз ще поддържа растежа в средносрочен проект.

Стабилната вероятност отразява упованията на Standard & Poor`s, че българската стопанска система няма да претърпи огромни външни или фискални несъответствия . По-скоро шокът върху стопанската система, провокиран от военния спор, ще бъде краткотраен и икономическият напредък ще се ускори през 2023 година, подсилен от притокa на средства от Европейски Съюз. S&P чакат това да ограничи повишаването на консолидирания държавен дълг, който ще остане невисок вмеждународен проект.

Според организацията, българската стопанска система ще бъде наранена от спора в Украйна заради високата инфлация, която ще докара до понижение на разполагаемия приход , по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в страната, както и вторични резултати, произлизащи от по-ниската икономическа интензивност на най-важните търговски сътрудници на страната в Европейски Съюз.

От рейтинговата организация правят оценка, че обстановката, обвързвана с, остава управляема заради продължаващите и оставащите ресурси от газ, които са ниски, само че въпреки всичко задоволителни. Въпреки това, S&P смятат, че високите и растящи равнища на инфлация съставляват предизвикателство за държавното управление. Увеличава се и натискът върху обществените финанси, само че чистият държавен дълг остава под 20 % от Брутният вътрешен продукт и обезпечава задоволително пространство за осъществяване на политика.

От кредитната организация означават също, че външните опасности са управляеми, макар възходящите дефицити по настоящата сметка на фона на покачващите се цени на храните и силата и бавното възобновяване в туристическия бранш. От там чакат, че в интервала до 2025 г . притокът на средства от предходната и сегашна Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз, както и спомагателните средства по новия инструмент " Следващопоколение Европейски Съюз ", ще обезпечи солидна основа за подсилване на икономическия напредък.

Рейтинговата организация би повишила кредитния рейтинг при присъединението на страната към еврозоната , както и при значително усъвършенстване на салдото по настоящата сметка. S&P означават, че биха намалили рейтинга, ако военният спор в Украйна докара до ограничение на икономическия напредък на България в средносрочен интервал.
 От Fitch потвърдиха дълготрайния кредитен рейтинг на България BBB
От Fitch потвърдиха дълготрайния кредитен рейтинг на България BBB

Положителната вероятност отразява проектите на страната ни за участие в еврозоната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР