Международната рейтингова агенция Мудис (Moody’s) е понижила във вторник дългосрочния

...
Международната рейтингова агенция Мудис (Moody’s) е понижила във вторник дългосрочния
Коментари Харесай

Мудис понижи рейтинга на ПИБ

Международната рейтингова организация " Мудис " (Moody’s) е намалила във вторник дълготрайния депозитен рейтинг на Първа капиталова банка от B1 на B2, като резервира стабилната вероятност, излиза наяве от известие на организацията от 4 юни.

С една степен се намаляват и оценките на рейтинговата организация за вътрешната непоклатимост и мощ на банката (т. нар. baseline credit assessment - BCA), която не включва опцията и вероятността за външна поддръжка от акционерите или страната.

" Днешното намаляване на рейтинга отразява визията на " Мудис ", че високият дял на проблематичните заеми на банката и забележителните добити от обезпеченията активи (основно имоти) не престават да съставляват риск за финансовата база на банката и този риск подхожда по-точно на BCA оценка b3. Преди оценката на организацията за ПИБ включваше очакване тези необслужвани активи до момента да са сведени до сензитивно по-ниско равнище ", разяснява организацията.

Преди два дни другата огромна рейтингова организация - " Фич " (Fitch), остави без смяна оценката си за банката - B със постоянна вероятност. Двата рейтинга са на практика на равностойно равнище по скалите на " Мудис " и " Фич ", разяснява в. " Капитал ".

По данни на " Мудис " заемите на ПИБ с просрочие над 90 дни са намалели от 17.5% през 2017 година на 13% в края на 2018 година с помощта на разнообразни дейности като отписвания, продажби, преструктуриране и т. н. Заради прекосяването към новите интернационалните счетоводни стандарти (Международния стандарт за финансово отчитане 9) обаче се регистрира прочут растеж на проблематичните заеми – от 21.7% в края на 2017 година на 21.9% година по-късно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР