Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в
Коментари Харесай

Fitch Raitings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни на ниво ВВВ


Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг в задгранична и локална валута ‘BBB’ със постоянна вероятност, оповестиха от Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подсилен от мощните външни и фискални салда, както и от благонадеждната рамка на политиката, подкрепена от участието в Европейския съюз и дългогодишното действие на валутния ръб. Факторите, ограничаващи рейтинга, са както по-ниските нива на приход, спрямо страни със същия рейтинг, по този начин и неподходящите демографски фактори, които биха могли да лимитират растежа и да окажат напън върху държавните финанси в дълготраен проект. Индикаторите за държавно ръководство са в сходство с тези на страните със подобен рейтинг.

Стабилната вероятност отразява степента на икономическа резистентност против пандемията от ковид, дължаща се на дългогодишната фискална непоклатимост, забележителните по мярка интернационалните валутни запаси и опцията за основни прехвърляния от Европейски Съюз през планувания интервал. Влизането на страната във Валутния механизъм II (ERM II) и постепенният развой по подготовка за приемане на еврото също ще спомогнат за поддържането на макроикономическа и фискална непоклатимост в подтекста на отрицателните опасности пред растежа и възходящата политическа неустановеност.

Според Fitch, приемането на България в ERM II и Банковия съюз през юли 2020 година е значимо достижение, което обгръща двугодишен развой на сполучливо използване на промени и възстановяване на устойчивостта на банковия бранш. То също по този начин отразява уговорката, стихотворец от страните и институциите от еврозоната, към разширение на обсега на еврото във време, в което макроикономическите и политическите опасности доста набъбнаха в Европа. Оттук нататък фокусът ще бъде ориентиран към спазването на критериите за конвергенция, както и към другите характерни за България задължения, които включват продължение на напъните за промени. Предвид условието за присъединяване на българския лев в ERM II за най-малко две години и нормалния период за оценка от 6 до 12 месеца, съгласно Агенцията, България може да одобри еврото най-рано през януари 2024 година

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга са: понижаване на макроикономическите и фискални опасности и възстановяване на упованията за растежа след COVID-кризата, който от своя страна в допълнение ще поддържа и обществените финанси; прогрес за присъединение към еврозоната, както и възстановяване на капацитета за напредък. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга са: дълготрайно повишаване на държавния дълг; материализиране на условните отговорности в обществените финанси; значително утежняване на вероятностите за растеж; пораждане на обилни външни несъответствия и/или утежняване на външната конкурентоспособност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР