Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch потвърди рейтинга на България ‘BBB’ с положителна перспектива

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност, научи Moreto.net

Рейтингът на България е подсилен от мощната външна и фискална позиция на страната спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. От друга страна, ниският дял на вложенията по отношение на Брутният вътрешен продукт и неподходящите демографски фактори тежат на евентуалния стопански напредък и на обществените финанси в дълготраен интервал.

Положителната вероятност отразява проектите за участие на страната в еврозоната, което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания в индикаторите за външната позиция на страната. Въпреки поредицата от предварителни парламентарни избори през последните две години, от рейтинговата организация имат вяра, че основните политически партии остават ангажирани с приемането на еврото. Според Fitch Ratings, нужните законодателни промени би трябвало да бъдат признати откакто политическата среда се стабилизира, като рисковете към датата за влизане в еврозоната са свързани основно с осъществяването на критерия за ценова непоклатимост.

Инфлацията ще отслабне постепенно: От Fitch Ratings предвиждат средногодишна инфлация (ХИПЦ) от 9,6 % през 2023 година (текуща медианна стойност от 6,4 % за страните с рейтинг „ BBB “), при 13 % през 2022 година Докато по-ниските интернационалните цени на суровините и мощните базови резултати би трябвало да понижат общата инфлация през тази година, постоянното вътрешно търсене ще поддържа висок натиска върху цените, което ще докара до средногодишна инфлация от 4% през 2024 година Динамиката на заплатите, като цяло, е в сходство с инфлацията, номинално повишаване на междинната заплата от 12,8 % през 2022 година, движена най-вече от нарастването в частния бранш.

Отслабване на вероятностите за напредък: Прогнозира се растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 1,3 % през 2023 година от 3,4 % през 2022 година Анализаторите от рейтинговата организация, чакат внезапно понижаване на запасите, които компаниите поддържат и закъснение на растежа на частното и общественото ползване. Независимо от това частното ползване ще продължи да бъде подпомагано от постоянния пазар на труда, като нарастването на минималната заплата и обществените заплащания ще поддържа семействата с по-ниски приходи. Ръстът на вложенията ще стартира да се ускорява с повишаването на потоците от средства от фондовете на Европейски Съюз. През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 2,6%. Забавянето на осъществяването на промените по ПВУ е главен негативен риск.

Несигурна бюджетна вероятност: Според Fitch Ratings фискалното осъществяване за тази година е нестабилно, защото служебното държавно управление работи според наредбите на закона за бюджета за 2022 година Дефицитът на бранш „ Държавно ръководство “ се чака да се усили до 3,4 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 година от 2,8 % през 2022 година, което е в сходство с настоящата медиана на страните с рейтинг „ BBB “. Силният номинален напредък на Брутният вътрешен продукт ще поддържа данъчните доходи, до момента в който нарастванията на пенсиите и заплатите в обществения бранш и увеличението на финансовите разноски ще покачат общите бюджетни разноски. Постигнатата фискална нерешителност и задължението на основни политически партии за фискална консолидация поддържат визията на анализаторите от рейтинговата организация, че фискалните резултати в средносрочен интервал не би трябвало да бъдат застрашени. Fitch Ratings чакат бюджетният недостиг през 2024 година да се ограничи до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт.

Основни фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга, са: прогрес към присъединението към еврозоната, в това число убеденост, че България дава отговор на критериите за участие и периода за приемане на еврото; възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, да вземем за пример посредством въвеждане на структурни и управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или дейно потребление на средствата от Европейски Съюз.

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга, са: липса на прогрес в присъединението към еврозоната заради непрекъсната политическа неустойчивост или несъблюдение на критериите за конвергенция; по-ниски вероятности за напредък в средносрочен интервал, провокирани да вземем за пример от забележителен неподходящ макроикономически потрес или инфлация, която се е задържала на високи равнища.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР