Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг

...
Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг
Коментари Харесай

Fitch потвърди максималният кредитен рейтинг на Германия

Международната рейтингова организация Фич (Fitch Ratings) удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на Германия в задгранична валута на оптималното ниво " ААА " със постоянна вероятност. Това се показва в прессъобщение, оповестено късно нощес на уеб страницата на Фич, представено от Българска телеграфна агенция
Рейтинговата организация отбелязва, че оценката " AAA " е отражение на диверсифицираната немска стопанска система с висока добавена стойност, мощните институции и трайно постоянните държавни финанси, които са дали опция за мощен политически отговор на пандемичния потрес. Комбинацията от позицията на Германия като главен референтен емитент за еврозоната и свръхлибералната парична политика на Европейската централна банка е осигурила забележителна еластичност на финансирането. Структурният остатък по настоящата сметка поддържа позицията на страната като чист външен заемодател, добавя Фич.
Двете талази на пандемията от Ковид-19 оказват доста въздействие върху немската стопанска система и фискалната позиция на страната. Брутният вътрешен артикул (БВП) се сви с 9,8 % на тримесечна основа през второто тримесечие, след което набъбна с 8,2 % през третото тримесечие по предварителни данни. Това е по-бърз отскок от упованията на Фич. Въпреки това пандемията докара до доста дълбока криза, акцентира организацията. Тя предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Германия ще спадне с 5,7 % през 2020 година и ще се възвърне с ритъм от 4,8 % през 2021 година и 3,2 % през 2022 година.
Германското държавно управление разгласи нови карантинни ограничения, които са в действие от 2 ноември. Те включват затваряне на заведения за хранене, питейни заведения и културни институции за първичен интервал от четири седмици. Очаква се ограниченото/частичното блокиране да бъде по-малко разрушително в стопански проект, в сравнение с по време на първата вълна на пандемията, защото, да вземем за пример, границите на Европейски Съюз остават отворени, заключава в оценката си Фич.
Германия означи през днешния ден нов връх по брой на инфектираните за 24 часа - 23 399, демонстрират данните на института по инфекциозни болести " Роберт Кох ", представени от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР