Международната организация за защита на животните “Четири лапи разкрива в

...
Международната организация за защита на животните “Четири лапи разкрива в
Коментари Харесай

Четири лапи: Жестока търговия с кученца тръгва от България

Международната организация за отбрана на животните “Четири лапи ” разкрива в нов отчет, озаглавен " Измами с кученца в Европа: кой и по какъв начин печели от противозаконната търговия с кучета ”, по какъв начин противозаконните развъдници на кученца мамят купувачи с неприятно отгледани и евентуално заболели кученца. 

Разследванията, извършени от организацията в Обединеното кралство, Нидерландия, Румъния и България от 2021 и 2022 година, разкриват съмнителната легитимност на кученцата, оповестени в класифицираните уеб сайтове за разгласи. Резултатите във всички страни демонстрират какъв брой елементарно се реализира продажбата на прекомерно дребни кученца онлайн от трансграничните търговци.

Докладът хвърля светлина върху неналичието на механизъм за инспекция на регистрацията на кученцето и продавача в базите данни за регистрация на домашните любимци. 

Този отчет слага акцент върху Обединеното кралство и Нидерландия като образци за целеви страни на противозаконните търговци, а върху Румъния и България - като представители за страните на генезис, където доста от кученцата са в началото развъдени и отгледани. В рамките на следствието проучващите са се срещнали със притежатели на противозаконни развъдници на кученца и търговци, които оферират за продажба прекомерно рано отделени от майките си кученца, доста от които с подправени документи. 

“Във всички страни, в които се организира изследването, законите и условията за хуманно отношение към животните биват умишлено подценявани, а безскрупулните търговци прибягват до разнообразни способи на машинация, с цел да подмамят купувачите да закупят нелегално импортирани кученца. Те употребяват голям брой онлайн сметки, разнообразни самоличности, многочислени телефонни номера и подправени локации, с цел да продават прекомерно млади кученца, със съмнителни документи и генезис, без да понасят отговорност.  Ранното обособяване от майката може да докара до разнообразни проблеми със здравето и развиването на кученцата в по-късен стадий от живота им. Освен това, неналичието на ветеринарни грижи и имунизация, може да улесни предаването на зооносни болести като бяс, пръстеновидни червеи или паразити на новите притежатели и други домашни любимци ”, показват от “Четири лапи ”. 

" Проучванията демонстрират, че тази жестока търговия процъфтява, пресича държавните граници и нарушава законите. Търговията освен злоупотребява с животните, употребявайки жестоки развъдни практики и създавайки предпоставки за компрометиране здравето на кученцата, само че и трансформира хората в жертви. Макар че този отчет обгръща единствено четири страни, ние имаме вяра, че той е внушителен за обстановката в цяла Европа и Европейски Съюз. Спешно призоваваме законодателите на равнище Европейски съюз и на обособените страни да основат по-строги закони, с цел да спрат тази търговия ", споделя Ник Уестън, началник на интернационалния отдел за животни компаньони в организацията.

Страната, разпозната в изследването като главен вносител на български кученца без нужните документи и в прорез с условията минимална възраст, е Нидерландия. Резултатите от изследването там са шокиращи и демонстрират, че противозаконната търговия потегля от България, само че излиза надалеч оттатък рамките на страната. 

В България изследването е осъществено без значение през 2021 година, като част от работата на “Четири лапи ” - България против противозаконната търговия в страната, и е включено в сегашния отчет, с цел да илюстрира проблемите в България като страна източник на доста от вносните кученца, предлагани в страните в Западна Европа.   

“За страдание, България още веднъж попада на челно място в една изключително негативна ранглиста – на страните, които развъждат, отглеждат и изнасят нелегално кучета. Нашият случай е любопитен, тъй като за разлика от някои от другите европейски страни, ние имаме задоволително добре написано законодателство, което контролира тази активност и голям брой условия, като да вземем за пример тези за наложителна идентификация и регистрация на кучетата, с които развъдниците и търговците следва да се преценяват. Това законодателство обаче постоянно не е приложено, а ефикасен надзор по отношение на неговото съблюдаване – липсва “ - прибавя Ивелина Иванова, координатор в отдел „ Програми “ към “Четири лапи ” - България. 

Всяка година в кучешки ферми в Източна Европа се отглеждат хиляди кученца, които по-късно се изнасят в Западна Европа и се продават онлайн от търговци на кученца, изключително през празничния сезон. Въпреки видимо благия жест, подаряването на кученце като подарък крие обилни опасности. Възможно е получателите на подобен вид подарък да нямат подготвеност или да не водят подобаващ метод на живот за развъждането на домакински любим. Изборът на четириного би трябвало да бъде добре премислено и персонално решение, гарантиращо съгласуемост сред притежателя и животното. Бързите, неосъзнати покупки, изключително онлайн, способстват за противозаконната търговия с кученца и могат да доведат до придобиване на заболели животни. “Четири лапи ” приканва всеки, който желае да стане притежател на домакински любим, да обмисли задоволително добре авансово и да бъде внимателен и виновен в своя избор, като сложи преди всичко хуманното отношение към животните. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР