Международната общност трябва да гарантира, че на всеки възможен агресор

...
Международната общност трябва да гарантира, че на всеки възможен агресор
Коментари Харесай

Зеленски: Международната общност трябва да гарантира, че на всеки възможен агресор ще бъде потърсена съдебна отговорност

Международната общественост би трябвало да подсигурява, че на всеки вероятен агресор ще бъде потърсена правосъдна отговорност, съобщи през днешния ден във видеообръщение към участниците в интернационалната конференция " Възстановяване на справедливостта за Украйна " в Хага, в Нидерландия, украинският президент Володимир Зеленски, представен от Укринформ. По думите му всеки, който пристигна на власт в Русия след сегашния президент Владимир Путин, би трябвало да знае, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл.

" Справедливостта е първата линия, от която би трябвало да стартира установяването на мира. Оръжията дават физическа отбрана, само че справедливостта е тази, която възвръща възприятието за сигурност за живота, защитаван със силата на оръжията. И също справедливостта връща чувството за предсказуемост на всички интернационалните връзки. Всеки вероятен агресор би трябвало да знае какво го чака, в случай че разрушава мира. Правосъдието е в положение да подсигурява това ", сподели Зеленски.

Повече от две години след началото на съветската инвазия в Украйна европейски министри и интернационалните следователи се събраха в Хага с цел да обсъдят напредъка в правосъдното гонене на военни закононарушения.

Украинският президент означи, че преди два дни той е бил в град Буча в региона на Киев, който се трансформира в " знак на съветското зло за целия свят ". Според него " към момента не са открити имената на всички цивилни украинци, които са убити от съветските бойци в града, както и в други украински селища, освободени от съветските окупатори ", отбелязва Укринформ.

" Въпреки че последователно се възвръщат градове и села, на всички места има едно и също изключително възприятие - едно и също за всички - възприятието, че следва още доста работа, следва да се работи най-много в името на справедливостта. Така, че това зло да бъде победено и физически, в действителността, на бойното поле, и по този начин, че хората да усетят увереност (в тази победа) в сърцата си. За да знае всеки, който пристигна на власт в Русия след Путин, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл. Ще реализираме това единствено като работим дружно ", уточни украинският държавен глава.

В подтекста на казаното от него Зеленски приветства напъните на Международния углавен съд (МНС), който предходната година издаде заповед за ареста на съветския президент Путин и който работи за възобновяване на цялостната правдивост.

Украинският президент акцентира и значимостта от продължаването на работата по основаване на " съответни систематични механизми, с които да се възмездят вредите, породени от войната ". " Ние си сътрудничим с доста страни и държавни водачи, с цел да конфискуваме съветските активи и облагите от тях. Всичко това би трябвало да бъде в интерес на хората, които Путин се опита да унищожи с тази война ", добави президентът.

Той прикани участниците в интернационалната конференция в Хага " да не се отклоняват от общата линия - линията на справедливостта ".

" И аз ви апелирам да не забавяте темпото. Трябва да създадем всичко допустимо за твърдостта на правораздаването, с цел да може то в реалност да укрепи нашата отбрана - отбрана против експанзията и терора. Нека действителният мир бъде възобновен по-бързо. И дано всеки, който разрушава мира, в действителност да се опасява от това да бъде изправен пред съда в Хага ", добави Зеленски.

Укринформ отбелязва, че украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е на работно посещаване в Хага, в границите на което е присъединяване му в конференцията, проведена от Украйна, Нидерландия и Европейската комисия.

Украйна и съдружниците ѝ от Европейски Съюз упорстват да има правораздаване за военните нарушители. Според министерството на външните работи на Нидерландия до момента са документирани над 100 хиляди хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Освен украинските правосъдни органи, следствие се води и от Международния углавен съд в Хага. Главният прокурор Карим Хан към този момент е издал четири интернационалните заповеди за арест на високопоставени руснаци, в чието число влиза Путин, по обвинявания във военни закононарушения.

МНС упреква съветския президент за похищение и депортиране на деца от окупирани от Русия украински територии. Москва твърди, че това са случаи на евакуация от бойното поле, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР