Международната мисия под егидата на НАТО в Косово е отказала

...
Международната мисия под егидата на НАТО в Косово е отказала
Коментари Харесай

КФОР отказа да пусне сръбски сили в Северно Косово

Международната задача под егидата на НАТО в Косово е отказала настояването на Сърбия за разполагане на сръбски сили за сигурност в Северно Косово, заяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич пред локалната ТВ Пинк .

" Те във деликатно формирано писмо, адресирано до държавното управление на Сърбия, което също получих, дадоха отговор, че не виждат нужда от връщане на сръбската войска на територията на Косово и Метохия, като се позоваха на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 1244. Но те се позоваха единствено на част от резолюцията, тъй като нямат право да откажат [според резолюцията] “, съобщи президентът.

" Не чаках различен отговор от КФОР, в този момент поражда въпросът дали ще отидем в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. <...> Ако отидем на следващия ден, Русия ще ни поддържа, ще изиска и след това какво? В Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподават, че не позволяват на сръбската войска и полиция да се върнат (в Косово). Освен това ще ни дадат да приказваме три дни, за три дни ще си вдигнем съществено рейтингиите в Сърбия <...> В последна сметка ще оставим на (премиера на Косово Албин] Курти опция да разяснява, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации най-сетне се е изказал ясно по този въпрос “, продължи президентът.

По-рано Сърбия предложи да изпрати от 100 до 1000 военни и служители на реда в района и насочи надлежно искане до КФОР. Това решение беше признато единомислещо от държавното управление на западната ни съседка на съвещание на 15 декември предходната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР