Международната мисия Касини-Хюйгенс откри молекула, която играе важна роля в

...
Международната мисия Касини-Хюйгенс откри молекула, която играе важна роля в
Коментари Харесай

Откриха молекула-двигател на живота в атмосферата на спътник на Сатурн

Международната задача " Касини-Хюйгенс " откри молекула, която играе значима роля в производството на комплицирани органични субстанции в мъглявата атмосферата на спътника на Сатурн - Титан, заяви Европейската галактическа организация.

Титан има дебела атмосфера от азот и метан с най-сложната химия, следи в Слънчевата система. Смята се, че тя е сходна на атмосферата на младата Земя. По този метод, Титан може да се преглежда като лаборатория от планетарен мащаб, в която има опция да се изучат химичните реакции, изиграли роля в зараждането на живота на Земята и на планетите към други звезди.

В горните пластове на атмосферата на Титан азотът и метанът са изложени на слънчева светлина и високоенергийните частици от магнитосферата на Сатурн. Тези " бомбардировки " водят до реакции, включващи азот, водород и въглерод, които образуват по-сложни пребиотични съединения.

Тези огромни молекули плаващите до долните пластове на атмосферата, формиране на гъста мъгла на органични аерозоли и учени считат, вероятно ще доближи повърхността. Но процесът, посредством който елементарни молекули се трансформира в комплекс органичната химия при по-ниски височини, е мъчно да се дефинира.
Един от изненадващите резултати на задачата " Касини " е откриването на избран вид негативно заредените молекули на Титан. Откриването на анионите изненада учените, тъй като те са мощно реактивни и не могат да останат дълго в атмосферата на Титан в " чиста форма ", без да се комбинират с други субстанции. Тяхното изобретение изцяло трансформира разбирането за атмосферната на мъгливата луна.

В новото проучване, оповестено в списание Astrophysical Journal Letters, учените разпознават някои от негативно заредените молекули, така наречен " аниони на въглеродни вериги ". Тези линейни молекули се считат за градивни детайли на по-сложни молекули, а те може да са послужили като основа за най-ранните форми на живот на Земята.

Откритието е направено по време на полета на " Касини " през горните пластове на атмосферата на Титан на височина 950-1300 км над повърхността.

" Направихме първото еднопосочно идентифициране на аниони на въглеродни вериги в атмосферата, което, съгласно нас, е жизненоважен стадий за производството на по-големи и по-сложни органични молекули ", - разяснява Рави Десаи (Ravi Desai), водещ създател на изследването.

Такъв развой към този момент е открит в междузвездното пространство, само че в този момент учените са го видели в изцяло друго място, и той може да бъде повсеместен механизъм за произвеждане на комплицирани органични молекули. Въпросът е дали това може да се случи в други азотно-метанови атмосфери, да вземем за пример, на Плутон или Тритон или на екзопланети с сходни свойства?

Въпреки че учените не са намерили " живот ", идентифицирането на комплицирани органични субстанции на Титан, комети и в цялата междузвездна среда, ни води до откриването на неговите източници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР