Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори – CISAC,

...
Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори – CISAC,
Коментари Харесай

Международни организации предлагат съдействие, за да избегнем санкциите от ЕК за авторското право

Международната конфедерация на сдруженията на композитори и създатели – CISAC, и Европейската група на сдруженията на композитори и създатели – GESAC, внесоха писмо до всички виновни институции в България, с което оферират подпомагане за транспониране на директивата за груповото ръководство на авторското право и сродните му права.

Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителите на Комисията по културата и медиите и на Комисията по правни въпроси в 44-тото Народно заседание Вежди Рашидов и Данаил Кирилов, както и до министъра на културата Боил Банов.

В него двете интернационалните организации показват своята подготвеност да дават експертиза, познания, положителни практики и относителен разбор от други страни, които към този момент са транспонирали директивата, тъй че да имаме модерно и съответно на европейските стандарти законодателство.

Преди седмица Европейската комисия взе решение да предяви иск против България в размер на над 19 000 евро дневно, защото няма народен акт, който имплементира директивата. За нуждата от приемането на подобен закон Музикаутор и Филмаутор, които са българските сътрудници на CISAC и GESAC, неведнъж сигнализират виновните институции.

CISAC и GESAC показват, че неналичието на надлежно законодателство в областта на груповото ръководство на права изпраща отрицателен сигнал до страните-членки за отговорността на България във връзка с задължението й да синхронизира законодателството си с това на Европейски Съюз.

Този аспект е изключително значим поради българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първото полугодие на 2018 година Тогава страна ни ще има водеща роля при дебатирането на предложенията, които ще дефинират политиката на Европейски Съюз в региона на авторското право и цифровия пазар в обозримо бъдеще.

В този смисъл CISAC и GESAC оферират експертна поддръжка, която ще помогне България да избегне отрицателен имидж, респективно да избегне налагането на наказания. Подобно съдействие може да бъде положителен знак за европейските институции, че страната подхваща дейности, с цел да усъвършенства законодателството си в областта на авторското право, и да стопира наказателната процедура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР