Международната федерация по лека атлетика взе решение да забрани участието

...
Международната федерация по лека атлетика взе решение да забрани участието
Коментари Харесай

Международната федерация по лека атлетика забрани на трансджендъри да се състезават при жените

Международната федерация по лека атлетика взе решение да забрани присъединяване на трансджендъри във всички женски надпревари под егидата централата, разгласи президентът на IAAF Себастиан Коу.

Британецът изясни решението с желанието на интернационалната федерация да " отбрани женската категория " в спорта и добави, че за мнозина доказателствата, че дамите транс нямат преимущество пред биологичните дами не са задоволителни.

" Съветът реши да изключим от интернационалните женски надпреварите спортистите трансджендъри - дами и мъже, които са били мъже в пубертет. Съветът на международната атлетика взе ясни ограничения, с цел да отбрани женската категория в спорта, ограничавайки присъединяване на спортисти, които са трансджендъри или интерсексуални. За мнозина доказателствата, че дамите транс нямат преимущество пред биологичните дами не са задоволителни. Те желаят повече доказателства, преди да вземат решение за включването им в женската категория ", съобщи Коу, който е повторен олимпийски първенец в бягането на 1500 метра от Летните олимпийски игри в Москва 1980 и Лос Анджелис 1984.

До този миг правилникът в леката атлетика гласеше, че спортистите трансджендъри, които желаят да вземат участие при дамите, да поддържат равнището си на тестостерон под прага на 5 наномола на литър в границите на една година.

Тези условия станаха причина и за съществени полемики към южноафриканката Кастер Семеня, която е олимпийска шампионка на 800 метра от Игрите в Лондон 2012 и Рио Де Жанейро 2016 и в хода на цялата си кариера е известна с прекомерно повишените си равнища на тестостерон

През 2019 година интернационалната федерация по лека атлетика постанови, че състезателки с тестостерон над равнищата, които един организъм може самичък да създаде няма да имат право да се състезават в бяганията на 400, 800 и 1500 метра.

Семеня оспорва това решение, само че загуби делото в Спортния трибунал в Лозана (КАС) и в последна сметка опита да се състезава на 200 и 5000 метра, само че без особени триумфи.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР