Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува днес доклада за журналисти

...
Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува днес доклада за журналисти
Коментари Харесай

65 журналисти и медийни служители са убити по света през 2020 г. |

Международната федерация на публицистите (МФЖ) разгласява през днешния ден отчета за публицисти и медийни чиновници, убити при произшествия, свързани с работата им по света през 2020 година Годишният отчет в своето 30-то издание в детайли разказва събитията за 65 убийства, осъществени по време на целенасочени офанзиви, бомбени офанзиви и произшествия с пресечен огън в 16 страни.

Това е със 17 жертви повече, в сравнение с през 2019 година (49), а общият брой на публицистите и медийните чиновници, изгубили живота си при принуждение по света е 2 680 от 1990 година насам, когато МФЖ стартира да разгласява годишни отчети, с цел да подчертае задълбочаващата се рецесия на сигурността за медиите.

Данните, оповестени от Федерацията за тази година, демонстрират, че броят на убийствата на медийни експерти е почти на същите равнища като през 90-те години.

Докладът цитира измежду главните аргументи за рецесията с сигурността в публицистиката проведените незаконни групи, екстремистите и сектантското принуждение, които не престават да нанасят удари измежду публицистите, десетки от които заплатиха най-високата цена за самостоятелното си отразяване на събитията по целия свят.

" В това отношение 2020 година не беше изключение. Безмилостното царуване на незаконни барони в Мексико, насилието на екстремисти в Пакистан, Афганистан и Сомалия, както и нетолерантността в Индия и Филипините способстваха за продължаващите кръвопролития в медиите ", съобщи генералният секретар на федерацията Антъни Белангър. „ Мислите на МФЖ и 600 000-те членове на обвързваните с нея профсъюзи са за всички тези жертви, техните фамилии, другари и всички, които са затворени, подложени на принуждение и унизени както физически, по този начин и онлайн “.

Класацията на отчета по страни за 2020 година слага Мексико на челно място в листата за четвърти път в последните пет години с 14 убийства, следвани от Афганистан (10), Пакистан (9), Индия (8), Филипини (4), Сирия (4), а в Нигерия и Йемен са регистрирани по три убийства. Има и по две убийства в Ирак и Сомалия. В Бангладеш, Камерун, Хондурас, Парагвай, Русия и Швеция е записано по едно ликвидиране.

Докладът също по този начин акцентира уговорката на Федерацията да продължи акцията си против безнаказаността, като упорства държавните управления да изпълнят своите отговорности посредством следствие на убийствата на публицисти, в това число посредством приемането на Международна спогодба за отбрана и сигурност на публицистите от Генерална асамблея на Организация на обединените нации.

За първи път отчетът съдържа лист на публицисти, които сега са в пандиза за това, че са отразявали събития. Според данните на федерацията броят на публицистите в пандиза възлиза на минимум 229 към март 2021 година

" Никоя народна власт, почтена да носи това име, не може да затвори пратениците на независимост на словото. Всеки ден федерацията работи интензивно на място за неотложно и абсолютно освобождение на сътрудници, които са незаслужено затворени ", добави Антъни Белангър.

Докладът ще бъде публично показан на онлайн конференция, която ще се организира взаимно на 15 март от Международната федерация на публицистите и Борба с безнаказаността, основана в Брюксел организация, която се бори за завършек на безнаказаността по целия свят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР