Международната агенция за енергията (МАЕ) предупреди днес за възможно напрежение

...
Международната агенция за енергията (МАЕ) предупреди днес за възможно напрежение
Коментари Харесай

Възможно е напрежение на газовия пазар в Европа в края на зимата

Международната организация за силата (МАЕ) предизвести през днешния ден за допустимо напрежение на газовия пазар в Европа, най-много при положение на студена зима и нови ограничавания върху доставките на съветски газ по газопроводите.

Това се показва в отчет за вероятностите на газовия пазар до 2026 година, оповестен през днешния ден и представен от Франс прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Въпреки последователното възобновяване на салдото на газовия пазар рисковете и несигурността натежават върху вероятностите за зимния сезон 2023-2024 година ", показват създателите на отчета.

Съоръженията за предпазване на газ в Европейски Съюз може да са съвсем запълнени - до 96 на 100 при започване на отоплителния сезон, разгласи МАЕ, изразявайки обаче нерешителност за сигурността на доставките предвид на опасенията за дефицит.

" Студена зима в комбиниране с по-малка наличност на полутечен природен газ, доставян с плавателни съдове, и нов спад на доставките на съветски газ по тръбопроводите може още веднъж да породи напрежение на газовия пазар най-много в края на зимата 2023 -2024 годинa ", изяснява основаната в Париж Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

" Рискът от несигурност на цените, най-много при положение на студена зима, е притеснителен ", се показва в официалното съобщение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

След съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Москва понижи доста доставките на газ за Европейски Съюз по тръбопроводите, принуждавайки страните членки незабавно да реорганизират снабдяването си. Така те покачиха със 70 на 100 покупките на полутечен природен газ предходната година, като над 40 на 100 от тях са от Съединени американски щати, само че и от Русия (17 на 100 от европейските покупки на газ за интервала от януари до юли 2023 година).

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР