Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че в Иран

...
Коментари Харесай

Иран прави нова стъпка към обогатяване на уран

Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че в Иран е стартират процесът по обогатяване на уран. Това може да се одобри като първи стъпки в посока развиването на нуклеарно оръжие, което е в цялостен прорез с към този момент неважащата нуклеарна договорка сред Иран и Съединени американски щати. Последните развития в Иран слагат подновяването на договарянията за обновяване на пакта под сериозен въпрос.

" Днес Иран осведоми организацията, че уранов двуокис ще бъде превозен до лабораторията за развиване в оборудването за произвеждане на гориво в Исфахан ", се споделя в изказване на МААЕ. В Исфахан уранът ще премине през развой на обогатяване, като най-после изолираните изотопи 235U ще бъдат употребявани за основаване на гориво.

Техеран твърди, че обогатеният уран е необходим за основаването на гориво за реактор, който ще бъде употребен единствено с научни цели. Арабската страна тази година към този момент доби малко количество уран, само че той не беше обогатен. Правилата на нуклеарната договорка, от която предходният американски президент Доналд Тръмп се отхвърли през 2018 година, не разрешават добива и обработването на уран, без значение дали става въпрос за обогатен.

Англия, Франция и Германия излязоха с общо изказване, в което осъждат дейностите на Иран. " Иран няма уважителна причина за произвеждане и развиване на уран. Това са дейности, които са основни при развиването на нуклеарно оръжие ", декларират трите европейски страни. " С последните си дейности Иран заплашва сполучливия завършек на договарянията във Виена за възобновяване на нуклеарната договорка, а напредъкът, който постигнахме в досегашните ни шест съвещания, може да бъде загубен ", се добавя в позицията им, качена на уеб страницата на Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

Съединени американски щати също излязоха с позиция, като разказват дейностите на 83-милионната арабска страна като " нещастна и нежелана стъпка в неверната посока ". Обсъждането на нова нуклеарна договорка с Иран стартира през април, само че беше краткотрайно прекъснато на 20 юни. Дата за последващо сядане на масата за договаряния липсва.

През предишния месец Техеран избра нов президент - крайният реакционер Ебрахим Раиси. Той е първият ирански президент с наложени наказания от Съединени американски щати. Те са още от 1988 година поради присъединяване му в всеобщи изтезания на политически съперници в същата година. Очакванията на специалисти са, че новоизбраният президент няма да улесни задачата пред страните, водещи договарянията за нуклеарната договорка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР