Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че след едномесечни

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че след едномесечни
Коментари Харесай

МААЕ съобщи, че не са открити експлозиви върху покривите на два от реакторите на Запорожката АЕЦ

Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че след едномесечни претенции е получила достъп до някои зони в следената от Русия Запорожка АЕЦ в Южна Украйна и не е разкрила никакви експлозиви, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Експертите на МААЕ не са забелязали никакви мини или експлозиви върху покривите на постройките на Трети и Четвърти реактор и в турбинните зали, откакто през вчерашния ден следобяд са получили позволение за достъп “, уточни нуклеарният регулатор на Организация на обединените нации.

На 4 юли Русия и Украйна се упрекнаха взаимно в желание за образуване на офанзива против най-голямата атомна електроцентрала в Европа. МААЕ неведнъж е предупреждавала за заплаха от злополука поради боевете в региона.

Малък екип на организацията, който е ситуиран в централата, опита да ревизира достоверността на обвиняванията. В седмиците по-късно той разгласява сводки, в които се споделяше, че не са открити следи от експлозиви в зоните, до които е получил достъп, като се изключи мини отвън периметъра на централата, които не заплашват сигурността ѝ.

На 5 юли МААЕ разгласи, че е от изключителна значимост да получи достъп до покривите на двата реакторни блока и до част от пространствата на турбинните зали. Ден по-рано украинската войска заяви, че " съгласно оперативни данни " двата покрива са минирани.

" След многократни претенции екипът получи безконтролен достъп до покривите на двата реакторни блока и можа да прегледа изцяло и покривите на турбинните зали. Екипът ще продължи да упорства да получи достъп до покривите и на останалите четири енергоблока “, се споделя в днешното известие на МААЕ.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР