Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейни експерти

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейни експерти
Коментари Харесай

Нови тревоги около АЕЦ Запорожие

Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че нейни специалисти са чули мощни детонации наоколо до Запорожската атомна електроцентрала. В изказване на организацията се споделя, че това " свидетелства за военни действия наоколо до обекта ".

Експертите на МААЕ настояват, че някои от детонациите са станали на разстояние от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, само че други са били доста покрай нея.

" Осем мощни детонации бяха чути към 10:00 ч. локално време през вчерашния ден, което докара до разлюляване на прозорците в офисите на завода ", декларира ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

През последните седмици МААЕ оповестява за такива произшествия съвсем всеки ден, добавя организацията.

Поради това Гроси приканва за допустимо най-бързо основаване на зона за сигурност - с цел да се отбрани централата, от една страна, и, въпреки това, да се подсигурява, че тя няма да бъде употребена за набези.

Миналата седмица ръководителят на МААЕ организира диалози с украинския президент Володимир Зеленски в Киев по отношение на основаването на такава зона; той има намерение да продължи консултациите и с съветски представители. Няма информация обаче на какъв стадий са тези диалози, както и с кого се водят.

Запорожката атомна електроцентрала е окупирана от съветските войски още от първите седмици на войната. Оттогава централата е обстрелвана нееднократно, като страните се упрекват взаимно.

Киев също по този начин твърди, че съветската войска употребява АЕЦ за депозиране на оръжия и муниции, както и за обстрелване на следени от нея украински райони. Сред тези обитаеми места е град Никопол, който се намира на противоположния бряг на река Днепър.

Най-голямата нуклеарна централа в Европа е изключена от украинската енергийна система, като всичките ѝ шест реактора са спрени. В същото време два реактора работят в режим " горещо прекъсване ", с цел да обезпечават топлота за самата централа и за прилежащия град Енергодар.
ТЕМА преди 21 часа 1548 преди 1 ден 954 преди 2 дни 2543
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР