Международна мрежа за масови измами с платена телевизия е разбита

...
Международна мрежа за масови измами с платена телевизия е разбита
Коментари Харесай

Българско участие в разбита международна мрежа за нелегално разпространение на ТВ сигнал

Международна мрежа за всеобщи измами с платена телевизия е разрушена при акция в няколко страни, в това число България. Операцията е координирана от Евроджъст в Хага.
Казусът е неповторим за Евросъюза и демонстрира по какъв начин проведената престъпност уголемява активността си към нарушавания на аудиовизуалното авторско право. Щетите възлизат на 6,5 милиона евро и заплашват съществуването на законните снабдители на платена телевизия, оповестява Българска национална телевизия.

В момента на акцията платформата Екстрийм Коудс е имала 700 хиляди консуматори и капацитет за 5 милиона клиенти - това оповестяват италиански източници. Срещу едвам 12 евро абонамент потребителите са имали достъп до съвсем всички платени малките екрани.

Координирани полицейски дейности за затварянето на платформата са подхванати във Франция, Германия, Холандия, Гърция и България. Преустановена е активността на над 200 сървъра и повече от 150 ПейПал акаунта на нарушителите. Потребителите на платформата рискуват санкции до 25 хиляди евро.

Създателят и шеф на платформата е задържан в Солун, у него са открити 100 хиляди евро. В разбиването на схемата има и българско присъединяване. Окръжната прокуратура в Благоевград и отдел „ Киберпрестъност " на ГДБОП са направили претърсвания и изземвания на електронни доказателства от два адреса в град Петрич.

Става въпрос за офиси и адреси на компаниите, употребявани за осъществяване на незаконната активност. В акцията са взели участие четирима представители на италианската полиция. Близо половин година от ГДБОП са следили активността на групата у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР