Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета

...
Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета
Коментари Харесай

Астрономи имат доказателства за 9-та планета в Слънчевата система

Международна група астрономи откри доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система, заяви Лента, представена от Българска телеграфна агенция.

Те разкрили транснептуновия обект 2015 BP519. Той е на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на дистанцията от Земята до Слънцето).
Транснептуновият обект 2015 BP519 е открит благодарение на телескопа "Виктория Бранко " в Чили в границите на плана "Дарк енерджи сървей ". Свръхчувствителната камера, с която е екипиран апаратът, се употребява за търсене на тъмни обекти, ситуирани отвън Млечния път, само че също по този начин и за небесни тела в Слънчевата система, които се намират оттатък орбитата на Нептун.

Наблюденията върху 2015 BP519, траяли 1110 дни, са разрешили да се дефинират характерностите на неговата орбита. Максималната му раздалеченост от Слънцето е 450 астрономически единици, а минималната - 36, ексцентритетът на орбитата му е 0,92, а наклонът - 54 градуса.

Според изчисленията, в случай че 2015 BP519 се е образувал в Слънчевата система, орбитата му не може да се изясни с въздействието на известните огромни планети. Резултатите от компютърна симулация са посочили, че следеното наклоняване и огромната полуос са могли да се образуват и запазят за дълго време единствено под въздействието на към момента неоткрита девета планета.

Транснептуновите обекти са небесни тела, които изцяло или съвсем изцяло се намират оттатък орбитата на Нептун. Орбитите на някои от тях могат да бъдат удължени, вследствие на което те се оказват по-близо до Слънцето от осмата планета. Някои транснептунови обекти, като да вземем за пример Плутон, имат изцяло сферична форма, по тази причина астрономите ги отнасят към планетите-джуджета.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР