Международна финансова институция със сериозна репутация ще финансира българската компания

...
Международна финансова институция със сериозна репутация ще финансира българската компания
Коментари Харесай

Международна банка щяла да финансира Гинка за ЧЕЗ

Международна финансова институция със сериозна известност ще финансира българската компания "Инерком " при покупката на акциите на ЧЕЗ в България. Това заяви финансовият съветник от "Мейн кепитал " Илиян Скарлатов пред телевизия "Европа ". Компанията е финансов съветник на "Инерком ".
Става въпрос за топинвестиционна банка в световен мащаб, сподели той и изясни, че договорката била желана от три голобални банки. Преговорите с банките са траяли 10 месеца, само че към този момент била ясна финансовата архитектура по нея, съобщи консултантът.
По думите му финансирането се състои от два детайла - самоучастие в размер на 25-30% и даване на останалото финансиране от банката. Самоучастието пък ще бъде обезпечено посредством активи на "Инерком " и посредством в допълнение финансиране от друга банка.
За потребностите на договорката няма да бъдат залагани никакви активи на ЧЕЗ в България, сподели финансистът. Ще бъдат заложени само акциите на "Инерком ", тъй като активите са част от националната сигурност на страната. "Инерком " няма да прави промени в оперативния мениджмънт на ЧЕЗ в България, а ще бъде заменен единствено надзорният съвет. Именно той ще се регистрира пред банковия профсъюз във връзка с изплащането на договорката.
Както към този момент стана известно, спряганите при започване на абсурда две български банки - ББР и ПИБ, публично оповестиха, че нямат нищо общо с финансиране на покупката на ЧЕЗ от "Инерком ".
През юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани покупката на активите на "ЧЕЗ груп " от "Инерком груп " на Гинка Върбакова, а като причина бе посочен бизнесът с фотоволтаици на компанията и опцията за основаване на господстващо състояние. През септември пък Върбакова напусна управата на пет от сдруженията, занимаващи се със слънчева сила, и подаде ново съобщение в Комисията за защита на конкуренцията. Междувременно "Инерком " оспорва и решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд, като делото е планувано за 14 май 2019 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР