Международен изследователски екип откри механизъм, чрез който физическите упражнения и

...
Международен изследователски екип откри механизъм, чрез който физическите упражнения и
Коментари Харесай

Физическите упражнения и антиоксидантите стимулират паметта

Международен проучвателен екип откри механизъм, посредством който физическите извършения и антиоксидантите усъвършенстват когнитивните качества и стопират стареенето на мозъка, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

Учените са предположили, че леките физически извършения способстват за неврогенезата в хипокампуса, а притежаващата антиоксидантни свойства добавка астаксантин усилва този резултат. При това за въздействието на антиоксидантите е от голяма важност невротрофичният фактор h-LEP (хипокампусен лептин). Те ревизирали хипотезата си с опити с мишки, както и в клетъчни линии на човешкия мозък.

Известно е, че физическите извършения и приемът на антиоксиданти поотделно подтикват паметта. Учените обаче в този момент потвърдиха, че комбинирането им има още по-благоприятен резултат. При дефицит на лептин у мишките мутанти се анулира резултатът от комбинирането на физически извършения с банкет на астаксантин. Това свидетелства за основната роля на хормона.

По мнението на учените, физическите извършения и приемът на антиоксиданти са ефикасна нефармакологична тактика за възстановяване на когнитивните функционалности и здравето на мозъка, както и за закъснение развиването на невродегенеративни заболявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР