Международен изследователски екип е успял да реактивира вируси, прекарали хиляди

...
Международен изследователски екип е успял да реактивира вируси, прекарали хиляди
Коментари Харесай

Фризер за вируси: Опасността, която ни дебне от вечния лед

Международен проучвателен екип е съумял да реактивира вируси, прекарали хиляди години в замръзнало положение. Неотдавна те разгласиха откритията си за така наречен " зомби вируси ". Екипът, управителен от Жан-Мари Алемпик от Университета в Марсилия, към този момент откри през 2014 година и 2015 година два функциониращи вируса в пермафроста - безконечната заледеност. Сега учените са разгласили и изследванията си върху 13 други вируси, идващи оттова, които до този миг са били непознати на света.

Вечно замръзналите почви - великански фризери за вируси

Но по какъв начин е допустимо вируси, които не са били настоящи от праисторическите времена, още веднъж да се задействат хиляди години по-късно? Вечно замръзналите почви са като натурален фризер, изяснява Гидо Грос, началник на изследователската секция за постоянно замръзнали почви в Института " Алфред Вегенер ". Той е взел участие в приемането на пробите земя от Сибир, които в този момент се изследват в Марсилия.

А доста от арктическите ледени пластове съществуват от последния ледников интервал. В някои райони към момента могат да се намерят и остатъци от мамути, изяснява Грос. Това включва освен техни кости, само че и непокътнати косми, плът и кръв. За разлика от тропическия или умерения климат, органичните субстанции в замръзналата почва не се разлагат. Бактериите, помагащи за процеса на изгниване, се задействат едвам след размразяването на безконечната заледеност.

Вечно замръзналите почви се срещат най-вече в извънредно студени райони като Сибир и Аляска. Името пермафрост идва от обстоятелството, че температурата на почвата остава под нула градуса по Целзий в продължение на най-малко две поредни години. В бъдеще обаче в света може да има все по-малко такива региони. Заради смяната на климата даже безконечните ледове се топят, а постоянно замръзналите почви се трансформират в блата. Не единствено нездравословните за климата метан и въглерод се отделят в процеса на размразяването. Животински трупове и растителни остатъци, прекарали хиляди години в пермафроста, също излизат нескрито. С тях на бял свят се връщат и вирусите, които те в миналото са пренасяли.

Гидо Грос предвижда, че в случай че климатичните промени продължат с толкоз бързи темпове и световното стопляне не бъде лимитирано до най-малко, 75% от безконечната заледеност може да изчезне преди края на века. Това би означавало, че събуждането на " зомби-вирусите " може да се окаже действителност в напълно близко бъдеще.

Хилядолетните вируси към момента могат да бъдат дейни

Учените от Марсилия потвърдиха, че същите тези вируси могат да се задействат още веднъж в лабораторни условия. Като стръв за тях са били употребявани Acanthamoeba castellanii - тип амеби. Всички 13 вируса са били инфекциозни и са заразили амебите.

Това, че замразените вируси могат да се възпроизвеждат, не е вест. В последна сметка това е и нормалният способ за съхранението на вируси при минус 80 градуса за да бъдат изследвани, изяснява Алберт Остерхаус, шеф на Изследователския център за нововъзникващи инфекции и зоонози в Университета по ветеринарна медицина в Хановер.

 Снимка: iStock by Getty Images

Другата заплаха: бактериални патогени

Но вирусите не са единствените патогени, които могат да съставляват заплаха за хората и природата. Освобождават се и бактериални патогени. Според изследването могат да се размразят и патогенни микроорганизми на възраст до 120 000 години. Някои от тях са свързани с настоящи бактериални патогени - патогенът на антракс Bacillus anthracis, стрептококи и стафилококи.

Възможно е в недалечното минало спорите на Bacillus anthracis да са провокирали огромни смъртни случаи на северни елени, да вземем за пример. Според учените от Марсилия размразяването на пермафроста, породено от по-топлите лета, е освободило спори и е довело до епидемии от антракс измежду животните. През 2016 година антракс евентуално е избухнал и измежду хората в Северен Сибир, написа " Дойчландфунк ".

 

Какъв е изходът от тази обстановка? Според учените бактериалните патогени могат елементарно да бъдат преборени благодарение на модерни антибиотици. Ситуацията с вирусите обаче е друга. Пандемията от ковид сподели, че всеки нов вирус изисква характерни лекувания и ваксини, които не са неотложно налични за болните.

Колко съществени са рисковете за хората?

Въпросните 13 разпознати вируса са заразили амеби при оптимални лабораторни условия. Но изцяло допустимо е топене и заразяване на хора, счита откривателят на пермафроста Грос. Големият въпрос тук е какво крият в себе си безконечната заледеност и ледниците.

" Вероятността такива вируси да доведат до в действителност огромни проблеми е дребна, само че в никакъв случай не може да се изключи на 100 % ", споделя ветеринарният доктор и вирусолог Остерхаус. Той счита, че контактът със актуалните диви животни носи доста по-големи опасности. Пандемията от ковид показва точно това.

Статията е оповестена
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР