Международен екип от учени установи, че продължителното пребиваване в космоса

...
Международен екип от учени установи, че продължителното пребиваване в космоса
Коментари Харесай

​Пребиваването в Космоса влияе върху мозъка

Международен екип от учени откри, че продължителното престояване в космоса въздейства върху действието на мозъка, а възобновяване може да продължи към година, заяви Юрик алърт.


Било изследвано здравословното положение на 10-има космонавти, които прекарали приблизително по 189 дни на борда на Международната галактическа станция (МКС). Участниците се подложили на магнитно-резонансна томография преди полета до МКС, незабавно след връщането си на Земята и 7 месеца след приключването на задачата.

Оказало се, че у върналите се на Земята космонавти размерът на сивото вещество се е свил спрямо първото сканиране. Седем месеца по-късно този индикатор не се върнал към първичните си стойности. Освен това в резултат на продължителното влияние на микрогравитацията се нараснало наличието на гръбначномозъчна течност във вентрикулите на основния мозък, както и в субарахноидалното пространство. Този приток редуцира размера на бялото вещество, като това се следи даже месеци след връщането от МКС.

Специалистите означават, че към този момент не е ясно дали въпросните промени въздействат върху когнитивните качества на членовете на екипажа на МКС. Известно е обаче, че при дълго престояване в положение на безтегловност се понижава остротата на зрението. Това може да е обвързвано с увеличение на налягането на гръбначномозъчната течност върху ретината и зрителния нерв.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР