Международен екип от учени откри две суперземи, едната от които

...
Международен екип от учени откри две суперземи, едната от които
Коментари Харесай

Учени откриха две суперземи

Международен екип от учени откри две суперземи, едната от които може да е обитаема, оповестява белгийският Университет на УЛиеж. Екипът се управлява от Летисия Делрез, астрофизик в Улиеж, предадеБТА.

Супер-Земя е термин, даден на планети, които обикалят към други звезди и имат маса, по-голяма от тази на Земята.

Първата планета, наречена LP 890-9b (или TOI-4306b), в началото беше разпозната от галактическия телескоп на ТЕСС на НАСА (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS). Този галактически телескоп търси екзопланети, обикалящи към близки звезди. LP 890-9b е с към 30 % по-голяма от Земята и може да обиколи изцяло своята звезда единствено за 2,7 дни.

Изследователите от УЛиеж използваха своите телескопи СПЕКУЛООЗ (SPECULOOS, Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars), с цел да потвърдят съществуването на планетата и да я картографират по-добре. Телескопите СПЕКУЛООЗ се употребяват и за търсене на други планети, които може да са били подценени от ТЕСС.

Така е открита втора суперземя и наречена LP 890-9c. С маса с 40 % по-голяма от тази на Земята, тя е сходна на първата суперземя. Нейният орбитален интервал - времето, належащо на планетата да приключи орбитата си към своята звезда - е 8,5 дни.

„ Въпреки че тази планета е доста покрай своята звезда, на разстояние към 10 пъти по-малко от това на Меркурий до нашето слънце, количеството звездна радиация, която получава, е към момента ниско и може да е допустимо съществуването на течна вода на повърхността на планетата, при изискване че има подобаваща атмосфера ", изясни Франсиско Дж. Позуелос, откривател в Астрофизичния институт на Андалусия и съавтор на публикацията.

Учените ще проведат спомагателни проучвания, с цел да опознаят по-добре планетата. „ Откриването на LP 890-9c ни предлага неповторима опция да разберем по-добре най-малките и най-студените звезди в прилежащата ни слънчева система и техните условия за обитаване “, заключава Летисия Делрез.

Изследването е оповестено в списание „ Астрономи енд астрофизикс “ (Astronomy & Astrophysics).

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР