Международен екип от палеонтолози откри нов вид динозавър, живял на

...
Международен екип от палеонтолози откри нов вид динозавър, живял на
Коментари Харесай

Открит е нов вид динозавър, живял на територията на Древна Румъния

Международен екип от палеонтолози откри нов тип динозавър, живял на сегашната територия на Глобалния геопарк на ЮНЕСКО Хацег в Румъния, оповестиха от Букурещкия университет. Този тревопасен динозавър, наименуван научно Transylvanosaurus platycephalus по името на региона, където са открити вкаменелостите, е живял преди към 70 милиона години.

Екипът от специалисти е управителен от Феликс Аугустин от Университета в Тюбинген и включва професор доктор Золтан Чики-Сава от Факултета по геология и геофизика на Букурещкия университет, Дилан Бастианс от Университета в Цюрих и самостоятелния откривател Михай Думбраве от Дорсет.

Според Букурещкия университет Transylvanosaurus platycephalus безусловно значи " плоскоглаво влечуго от Трансилвания ", предава „ Румъния Инсайдер “.
Прочетете още
 

 

Този незнаен до момента тип динозавър е бил дълъг към 2 метра, ходил е на два крайници и е принадлежал към семейство Rhabdodontidae. Той е бил дребен динозавър, също като другите динозаври, открити на територията на Хацегския басейн, към този момент известни като " динозаври джуджета ". Както изяснява палеонтологът Феликс Аугустин, размерът им най-вероятно е бил повлиян от лимитираните хранителни запаси, налични в тези елементи на Европа по това време.

" През по-голямата част от интервала креда, който е траял сред 145 и 66 милиона години, Европа е била тропически архипелаг. Трансилванозавърът е живял на един от многото острови на архипелага, дружно с други динозаври джуджета, крокодили, костенурки и птерозаври ", споделят от Букурещкия университет.

Золтан Чики-Сава и екипът му от Букурещкия университет откриват костите от черепа на трансилванозавъра платицефал през 2007 година в коритото на река в Геопарк. Всъщност басейнът Хацег е едно от най-важните места в Европа във връзка с откриването на гръбначни животни от интервала на късната креда. Досега тук са разпознати общо 10 типа динозаври.

" Това многообразие е извънредно. В множеството случаи откритията в Хацег се състоят единствено от няколко кости, само че даже и те от време на време могат да дават невероятна информация - какъвто е казусът с трансилванозавъра в този момент ", споделя професор доктор Золтан Чики-Сава.

Вкаменелостите на трансилванозавъра са оживели в продължение на десетки милиони години, тъй като са били предпазени от седиментите на антично речно корито - до момента в който водите на по-нова река не са ги извадили още веднъж на повърхността.

" Ако скелетът на динозавъра просто беше излязъл на повърхността, вместо да бъде отчасти заровен от речните седименти, метеорологичните условия и чистачите щяха бързо да унищожат всичките му остатъци и в никакъв случай нямаше да разберем за съществуването на този тип ", изяснява палеонтологът Феликс Аугустин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР