Международен екип от палеонтолози откри нов вид динозавър, живял на

...
Международен екип от палеонтолози откри нов вид динозавър, живял на
Коментари Харесай

Откриха нов вид динозавър, живял на територията на Древна Румъния

Международен екип от палеонтолози откри нов тип динозавър , живял на сегашната територия на Глобалния геопарк на ЮНЕСКО Хацег в Румъния, оповестиха от Букурещкия университет. Този тревопасен динозавър, наименуван научно Transylvanosaurus platycephalus по името на региона, където са открити вкаменелостите, е живял преди към 70 милиона години.

Екипът от специалисти е управителен от Феликс Аугустин от Университета в Тюбинген и включва професор доктор Золтан Чики-Сава от Факултета по геология и геофизика на Букурещкия университет, Дилан Бастианс от Университета в Цюрих и самостоятелния откривател Михай Думбраве от Дорсет.

Според Букурещкия университет Transylvanosaurus platycephalus безусловно значи " плоскоглаво влечуго от Трансилвания ", предава „ Румъния Инсайдер “.
 

— University of Zurich (@UZH_en)
Този незнаен до момента тип динозавър е бил дълъг към 2 метра, ходил е на два крайници и е принадлежал към семейство Rhabdodontidae. Той е бил дребен динозавър, също като другите динозаври, открити на територията на Хацегския басейн, към този момент известни като " динозаври джуджета ". Както изяснява палеонтологът Феликс Аугустин, размерът им най-вероятно е бил повлиян от лимитираните хранителни запаси, налични в тези елементи на Европа по това време.

" През по-голямата част от интервала креда, който е траял сред 145 и 66 милиона години, Европа е била тропически архипелаг. Трансилванозавърът е живял на един от многото острови на архипелага, дружно с други динозаври джуджета, крокодили, костенурки и птерозаври ", споделят от Букурещкия университет.

Золтан Чики-Сава и екипът му от Букурещкия университет откриват костите от черепа на трансилванозавъра платицефал през 2007 година в коритото на река в Геопарк. Всъщност басейнът Хацег е едно от най-важните места в Европа във връзка с откриването на гръбначни животни от интервала на късната креда. Досега тук са разпознати общо 10 типа динозаври.

" Това многообразие е извънредно. В множеството случаи откритията в Хацег се състоят единствено от няколко кости, само че даже и те от време на време могат да дават невероятна информация - какъвто е казусът с трансилванозавъра в този момент ", споделя професор доктор Золтан Чики-Сава.

Вкаменелостите на трансилванозавъра са оживели в продължение на десетки милиони години, тъй като са били предпазени от седиментите на антично речно корито - до момента в който водите на по-нова река не са ги извадили още веднъж на повърхността.

" Ако скелетът на динозавъра просто беше излязъл на повърхността, вместо да бъде отчасти заровен от речните седименти, метеорологичните условия и чистачите щяха бързо да унищожат всичките му остатъци и в никакъв случай нямаше да разберем за съществуването на този тип ", изяснява палеонтологът Феликс Аугустин.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР