Международен екип от изследователи, ръководен от Харбинския технологичен институт, разработи

...
Международен екип от изследователи, ръководен от Харбинския технологичен институт, разработи
Коментари Харесай

Покритие хамелеон затопля къщата в студено време и я охлажда в горещо

Международен екип от откриватели, управителен от Харбинския софтуерен институт, създаде покритие, чийто цвят и свойства се трансформират според от външната температура. В горещо време става ярко, отразявайки слънчевата светлина, а когато се охлади, потъмнява и поема топлота.

Инженерите заимствали концепцията за материала от свойствата на хамелеона. В допълнение към камуфлажната функционалност на влечугите, живеещи в югозападна Африка, цветът на кожата реагира на температурата на околната среда. Промяната на светлосив цвят при горещо време предотвратява прегряване, като отразява горещата инфрачервена дължина на вълната на слънчевата светлина. С намаление на температурата кожата на влечугото става тъмнокафява, което поема топлота.

За да имитират този резултат, инженерите създадоха " температурно-адаптивно радиационно охлаждащо покритие ", което съдържа микрокапсули, цялостни с поливинилиден флуорид, химикал, който трансформира цвета си в отговор на измененията в температурата. За да тестват успеваемостта на покритието, инженерите нанасят материала върху кутии от полистирол, покрити с алуминиево фолио, и го оставят да изсъхне, с цел да образува...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР