Международен екип от астрономи представи първото изображение на свръхмасивна черна

...
Международен екип от астрономи представи първото изображение на свръхмасивна черна
Коментари Харесай

Революция в астрономията: Първо изображение на черна дупка в центъра на Млечния път

Международен екип от астрономи показа първото изображение на свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата вселена Млечен път - галактическо тяло, известно като Стрелец А *.

Изображението - направено от световен екип от учени, прочут като Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration - е първото директно образно удостоверение за съществуването на този незабележим обект и идва три години след първото изображение на черна дупка от далечна вселена.

 
Have you seen the picture of the black hole at the center of our galaxy?

The image of Sagittarius A* (inset) was taken by. Now see it in context with support from our, Swift and NuSTAR observatories. Here's what the colors mean:
— NASA (@NASA)
Черните дупки са области в пространството, където гравитацията е толкоз мощна, че нищо не може да се измъкне , в това число и светлината. Така изображението не показва самата черна дупка, тъй като тя е изцяло тъмна, а нажежения газ, който обгръща явлението - което е четири милиона пъти по-масивно от нашето Слънце - в ослепителен пръстен от огъваща се светлина.

" Тези невиждани наблюдения доста усъвършенстваха разбирането ни за това, което се случва в самия център на нашата вселена ", сподели Джефри Бауър, академик по плана EHT, от тайванската Academia Sinica.

В изказването, предоставено от Френския народен център за научни проучвания (CNRS), Бауер споделя още, че наблюденията са предложили " нови прозрения за това по какъв начин тези великански черни дупки взаимодействат със заобикалящата ги среда ".

Резултатите са оповестени в The Astrophysical Journal Letters.

Sagittarius A* - кратко Sgr A*, което се произнася " sadge-ay-star " - дължи името си на откриването си в посока на съзвездието Стрелец. Съществуването ѝ се допуска от 1974 година, когато в центъра на галактиката е открит необикновен радиоизточник. През 90-те години на ХХ век астрономите картографират орбитите на най-ярките звезди наоколо до центъра на Млечния път, като удостоверяват съществуването на свръхмасивен стилен обект там - работа, която води до присъждането на Нобелова премия за физика за 2020 година Въпреки че съществуването на черна дупка се смяташе за единственото правдоподобно пояснение, новото изображение дава първото директно образно доказателство.

Тъй като обектът се намира на 27 000 светлинни години от Земята , на небето той наподобява със същия размер като поничка на Луната .

Заснемането на изображения на толкоз далечен обект изисква свързването на осем великански радиообсерватории по цялата планета в един виртуален телескоп с размерите на Земята, наименуван EHT. Сред тях е 30-метровият телескоп на Института за милиметрова радиоастрономия (IRAM) в Испания, който е най-чувствителната единична антена в мрежата EHT.

Дупката се държи по този начин, както е предсказано от Общата доктрина на относителността на Айнщайн от 1915 година, съгласно която силата на гравитацията е резултат от изкривяването на пространството и времето, а галактическите обекти трансформират тази геометрия .

Въпреки обстоятелството, че Sgr A* е доста по-близо до нас, визуализирането ѝ представляваше неповторимо предизвикателство. Газът наоколо до черната дупка се движи с една и съща скорост, близка до скоростта на светлината. За обиколката на Sgr A* са нужни единствено няколко минути.

Полученото изображение - дело на повече от 300 откриватели от 80 страни в продължение на пет години - е средноаритметично от голям брой изображения, които разкриват невидимото страшилище , което се крие в центъра на галактиката.

Сега учените са нетърпеливи да ревизират теориите за това по какъв начин се държи газа към дупката - едва проучено събитие, за което се счита, че играе роля при образуването на нови звезди и галактики.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР