Международен екип от астрономи откри нова звездна система, включваща планета,

...
Международен екип от астрономи откри нова звездна система, включваща планета,
Коментари Харесай

Астрономи откриха планета, която може да е обитаема

Международен екип от астрономи откри нова звездна система, включваща планета, която може да е обитаема. Три нови планети са открити в орбита към аленото джудже GJ 357. Те образуват звездна система, която се намира на релативно малко разстояние - 31 светлинни години, от Земята, съобщи Рафаел Луке от Института по астрофизика на Канарските острови.

Откритието е направено с помощта на данни, събрани от търсещия екзопланети сателит ТЕСС на НАСА. Най-отдалечената от звездата планета, кръстена GJ 357d, интригува най-вече учените, които считат, че може да е обитаема. Другите две са прекомерно горещи, оповестяват международните организации.

Сред критериите, употребявани, с цел да се реши дали дадена планета е обитаема, са скалиста почва, размери, сходни със земните, и разстояние до звездата, което не е нито прекомерно огромно, нито прекомерно малко, с цел да може температурата да е подобаваща за съществуване на вода в течно положение - основен фактор за развиване на живот.

Като се има поради, че дистанцията до звездата е сходно с това сред Марс и Слънцето, учените считат, че температурата на планетата GJ 357d е към минус 53 градуса Целзий.

На пръв взор наподобява, че там е студено. Но в случай че атмосферата е плътна, за разлика от марсианската, парниковият резултат ще затопли повърхността и ще има вода в течно положение, означи Луке. Учените допускат, че размерите на GJ 357d се равняват на тези на Земята или са 2 пъти по-големи от тях.

Това не е единствената евентуално обитаема планета, открита покрай Земята. През 2016 година бе открита Проксима Б, която се намира на 4 светлинни години от Слънчевата система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР