Международен екип от астрономи обяви откриването на голям астероид, чиято

...
Международен екип от астрономи обяви откриването на голям астероид, чиято
Коментари Харесай

Открит е нов потенциално опасен астероид

Международен екип от астрономи разгласи откриването на огромен метеорит, чиято орбита се пресича с тази на Земята. Това основава дребен късмет за пагубен конфликт в далечното бъдеще, съобщи Агенция Франс Прес. 
Прочетете още
Широкият 1,5 км метеорит, наименуван 2022 AP7, е открит в прочут регион, в който е мъчно да се виждат обекти заради отблясъците от Слънцето. Той беше открит дружно с два други близки до Земята метеорита благодарение на високотехнологичен инструмент на телескопа " Виктор М. Бланко " в Чили.

" 2022 AP7 пресича орбитата на Земята, което го прави евентуално рисков метеорит, само че сега или в миналото в бъдеще той няма траектория, която да го накара да се сблъска със Земята ", съобщи астрономът Скот Шепърд от Научния институт Карнеги.

Потенциалната опасност идва от обстоятелството, че като всеки орбитиращ обект, траекторията му постепенно ще се трансформира заради безчет гравитационни сили. Поради това прогнозите са сложни.

Новооткритият метеорит е най-големият обект, който е евентуално рисков за Земята, открит през последните осем години, съобщи изследователската група NOIRLab.

Отнема пет години на 2022 AP7, с цел да обиколи Слънцето по сегашната си орбита. В най-близката си точка до Земята той остава на няколко милиона километра. Следователно рискът е доста дребен, само че при положение на конфликт метеорит с подобен размер " би имал опустошително влияние върху живота, който познаваме ", сподели Шепърд. Той изясни, че изстреляният във въздуха прахуляк би имал огромен охлаждащ резултат, предизвиквайки " измиране, каквото не е следено на Земята от милиони години ".

Резултатите на екипа му са оповестени в научното списание „ The Astronomical Journal “. Другите два метеорита не съставляват заплаха за Земята, само че единият е най-близкият до Слънцето метеорит, откриван в миналото.

Около 30 000 метеорита от всевъзможен размер са каталогизирани наоколо до Земята, което им носи етикета " близки до Земята обекти " (NEOs). Нито един от тях не заплашва планетата ни през идващите 100 години.

Според Шепърд евентуално са останали 20 до 50 огромни NEOs, които би трябвало да бъдат открити, само че множеството от тях са на орбити, които ги слагат в светлината на Слънцето.

БГНЕС напомня, че в подготовка за бъдещо разкриване на по-застрашаващ обект НАСА организира тестова задача в края на септември, при която сблъска галактически уред с метеорит. Така беше потвърдено, че е допустимо да се промени траекторията му.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР