Международен екип от астрономи е открил в данните от обсерваторията

...
Международен екип от астрономи е открил в данните от обсерваторията
Коментари Харесай

Астрономи откриха гробище от мъртви галактики

Международен екип от астрономи е разкрил в данните от обсерваторията Кек признаци за солиден куп млади галактики, множеството от които към този момент са " мъртви ". Това е първият път, когато астрономите следят сходно извънредно събитие, и може би това ще ги принуди да преразгледат моделите за формиране на галактични купове в ранната Вселена.

Галактичният куп е система, нормално състояща се от десетки релативно близко ситуирани и гравитационно свързани галактики. Постепенно куповете порастват, улавяйки от ден на ден галактики под въздействието на гравитацията. Във връзка с това в актуалната Вселена може да съществуват купове, състоящи се от стотици и даже хиляди галактики.
Астрономи разкриха тайната на гибелта на галактиките
Учените, работещи на комплекса на радиотелескопа ALMA в чилийската пустиня Атакама, са завършили огромно проучване на галактичния куп...
Прочети повече
Галактичните купове в ранната Вселена (наричани още протоклъстери), които можем да следим и до през днешния ден, се състоят основно от интензивно образуващи звезди галактики. С течение на времето някои галактики от протоклъстерите изчерпват газа, от който се образуват звезди, и те се трансформират в по този начин наречените мъртви галактики. Но ново проучване, оповестено от интернационален екип в Astrophysical Journal, наподобява, е разкрило куп, който нарушава тази поредност.

„ В ранната Вселена всички открити до момента протоклъстери са цялостни с интензивно образуващи звезди галактики - разяснява Иън Макконачи от Катедрата по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Ривърсайд и водещ създател на проучването. - Но невероятното е, че за разлика от всички други протоклъстери, открити през тази ера, доста от галактиките в MAGAZ3NE J0959, наподобява, са спрели да образуват звезди. “

В своята работа създателите разказват протоклъстера MAGAZ3NE J095924+022537, който се състои от минимум 38 галактики и се намира на към 11,8 милиарда светлинни години от нас: това значи, че виждаме този куп сега, когато Вселената е била на не повече от два милиарда години. Независимо от това делът на почиващите (или мъртви) галактики в проучвания протоклъстер е към 73%. В същото време за купове с почти същата възраст и маса тази цифра не надвишава приблизително 12%.
Хиляди милиарди галактики чакат да бъдат открити във Вселената
Във Вселената има към 2000 милиарда галактики, т.е. " 10 пъти повече " в сравнение с учените мислеха до момента, заяви интернационален екип...
Прочети повече
„ В центъра на MAGAZ3NE J0959 се намира свръхмасивна вселена, която към този момент е натрупала маса от над 200 милиарда слънчеви маси. Защо тази свръхмасивна вселена и толкоз доста от нейните съседи са образували множеството от звездите си и по-късно са станали неактивни, когато Вселената е била към момента толкоз млада, за разлика от други известни протоклъстери от същото време, е огромна тайнственост “, прибавя съавторът на проучването Бенджамин Форест от Калифорнийския университет в Дейвис.

Протоклъстерът MAGAZ3NE J0959 е бил открит по време на обзора на обсерваторията Кек с абревиатурата MAGAZ3NE - „ Масивни антични галактики с Z > 3 в близката инфрачервена област на спектъра “, предопределен за разкриване и проучване на свръхмасивни галактики и техните съседи. Както означават учените, появяването на нови мощни галактически телескопи - като неотдавна пуснатия телескоп „ Джеймс Уеб “ - скоро би трябвало да покаже дали има други протоклъстери, сходни на MAGAZ3NE J0959, които чакат да бъдат открити в ранната Вселена.

„ Ако такива галактични купове се открият в огромно количество, сегашната парадигма за образуване на протоклъстери ще изисква съществено преразглеждане. Необходимо е да се създаде нов модел за формиране на протоклъстери, които съществуват в разнообразни положения в ранната Вселена. Ако доста от галактиките, населяващи такива протоклъстери, фактически угасват през първите два милиарда години, това съвсем несъмнено ще сътвори съществени проблеми за актуалните модели на формиране на галактики “, заключава Форест.
Откриха най-големия обект във Вселената
Астрофизици от Испания, Естония, Съединени американски щати и Англия са разкрили най-големия обект във Вселената – галактична стена. Изследване...
Прочети повече
 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР