Междуличностната интелигентност е един от най-пренебрегваните, недостатъчно използвани набори от

...
Междуличностната интелигентност е един от най-пренебрегваните, недостатъчно използвани набори от
Коментари Харесай

Четири умения, които всеки модерен човек трябва да има

Междуличностната просветеност е един от най-пренебрегваните, незадоволително употребявани набори от умения. В учебно заведение, до момента в който оформяме развиването си, или пък на работа, до момента в който напредваме в професионалния живот, постоянно мислим за техническите умения, които би трябвало да развием. Но тогава забравяме за така наречен меки умения (soft skills). Мнозина измежду актуалните фирмени психолози към този момент считат, че те не би трябвало да бъдат пожелателни като условие към претендентите за работа, а наложителни.

Съществуват пет съществени умения, които всеки съвременен човек би трябвало да овладее и да употребява всекидневно, с цел да напредва. Те са секрети оръжия на взаимоотношението. Става дума за следното:

1. Да ентусиазира и да се заразява с вдъхновение.

Може да звучи бясно, само че страстите ни са заразни и ние, хората, разпространяваме настроението си един на различен от самото начало - даже посредством това, което публикуваме във Фейсбук. Изследване, анализирало над 1 милиарда обновления на статуси в обществената мрежа измежду 100 млн. консуматори, демонстрира, че позитивните изявления повишават духа и " по серпантина " предизвикат шерването на още позитивни неща. Една отрицателна обява обаче основава още веднъж серпантина, само че надолу, още отрицателни споделяния.

В актуалната среда, където е цялостно с паника, страхове и негативизъм, е потребно да умеем да сътворяваме вдъхновение и да умеем да показваме външно такова пред хората.

Съвет: споделяйте огромните положителни вести, само че също по този начин споделяйте и дребните положителни вести.

2. Да заобикаля убийците на фантазии

Посоченото нагоре шерване на въодушевлението е с изключение на ужасно човешко умеене и много сериозен тест към хората. Често се случва да бъдем въодушевени за нещо и реакцията на близките да бъде сломяваща. Изказвания, които подлагат под подозрение начинанията и триумфите, на които мощно се радваме, са " убийци на фантазии ". Животът е прекомерно къс да се обкръжаваме с такива хора.

3. Да добавя, не да изважда

При всяко взаимоотношение с различен човек вършим едно от двете - или прибавяме, като построяваме вдъхновение, смеем се на смешки, задаваме въпроси, или изваждаме/ лишаваме, като сме цинични, не се ангажираме с казаното, не питаме нищо. Вторият вид държание наранява другите. Трябва да се заобикаля.

4. Да спре да угажда на другите

Да бъдеш добър с хората не значи да казваш " да " на всичко, което те желаят или чакат от теб, с цел да им се харесаш. Много от нас бъркат висши качества да се оправяме с близките с хвалебствие и глезене. Човек би трябвало да умее да споделя " не " на неверните хора, с цел да си запази силата да поддържа връзка с верните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР