Междуградските превози с автобус поскъпват от 1 април, а по

...
Междуградските превози с автобус поскъпват от 1 април, а по
Коментари Харесай

Билетите за автобус поскъпват средно с 20 - 30 на сто

Междуградските транспорти с рейс нарастват от 1 април, а по някои посоки цените към този момент са вдигнати. Средно нарастването на билетите ще е с 20 на 100 за междуградските и с 30 на 100 за междуселищните транспорти.

Цената на билета за градския превоз в огромните градове в страната, като се изключи София, също се подвигат. Средно сред 1.20 лева и 1.50 лева ще е цената на градския билет. Това заяви Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи пред Българска телеграфна агенция.

Причината за повишаването на билетите е, че цените не са променяни от 2015 - 2017 година В същото време има скок на горива, заплати, аварийни елементи и застраховки, уточни тя.

Редица дребни обитаеми места ще останат без публичен превоз, откакто превозвачите се отхвърлят да ги обслужват заради липса на пасажери.

Поскъпването на градския билет

Стойността на билета за градския превоз в огромните градове ще се дефинира според от това на каква цена са взели участие превозвачите в публичните поръчки, изясни Милтенова.

Например в Благоевград цената на публичната поръчка е била 0.80 лева за билет. В момента градският билет там е поскъпнал с 50 % и коства 1.20 лева

Най-вероятно във времето цената ще бъде изравнена на всички места до 1.50 лева за билет във всички регионални градове, в които има градски превоз, предвижда Милтенова.

" Секторът към момента не може да се възвърне от пандемията, обстановката в допълнение е усложнена от високите цени на горивата. Цената на градските транспорти, която е закрепена още 2015 - 2017 година, не е променяна повече от 5 - 7 години на обособените места ", изясни Милтенова.

В момента цената на метановото гориво е с 200 % по-висока по отношение на 2019 година На дизеловото гориво към този момент е към 3 лева за литър, чака се скоро да надвиши и тази стойност. Като разследване са поскъпнали всички консумативи като гуми, смазочни материали, аварийни елементи, поддръжка, застраховки и така нататък, уточни Милтенова.

Предстои нарастване на минималната работна заплата от 1 април, надлежно ще се завишат и осигурителните вноски, добави тя.

Според нея като цяло инфлацията се отразява доста отрицателно на бранша и единственият вид сега е нарастване на цените, откакто в бюджета не са планувани средства за подкрепяне на автобусния отрасъл.

По градските автобусни линии и високопланинските са планувани дотации, само че те са разчетени на база 2021 година, тъй че няма да бъдат задоволителни, считат превозвачите.

Междуселищните транспорти нарастват с 20 - 30 на 100

На национално равнище приблизително с към 30 % ще бъде нарастването на междуселищните транспорти, сподели Милтенова.

То ще се дефинира от цените, на които до момента е осъществяван транспортът, също и от цената, при която превозвачите са кандидатствали и взели участие в публичните поръчки.

Ние с изключение на нарастване на цената, търсим и обществена правдивост в тази ситуация, съобщи Милтенова. По думите ѝ, в случай че се базира на пазарната цена, градският билет би трябвало да бъде 3 лева Това обаче е недопустимо и неприемливо да се случи, тъй като съотнесено към трудовите хонорари и пенсиите на хората, сходна цена е непостижима за българския консуматор и услугата няма да бъде употребена, считат от сектора.

Опитваме се да балансираме нарастването да не се отрази толкоз шоково на хората, по тази причина по междуселищните линии ще бъде от 0.50 лева до 1 лева, уточни Милтенова.

По републиканска транспортна скица надлежно завишението ще бъде малко по-голямо. Например Благоевград - София е с 20 %, или 2 лева Билетът до момента е бил 10 лева, а към този момент е 12 лева По направлението Перник - София също ще се пътува с 20 % по-скъп билет, тъй като от 3 лева става 3.60 лева

Проверка на Mediapool демонстрира, че някои превозвачи към този момент са вдигнали цените на билетите. Например по направлението София - Правец билетът към този момент коства 8 лева , до момента в който до неотдавна бе 5.50 лева

В момента поетапно се усилват цените, след диалози сред съответните превозвачи и общината - възложител. В Перник ще влязат от 15 март, към този момент са вдигнати в Благоевград, Стара Загора, Момчилград, Севлиево.

Вероятно до 1 април цените на междуградските рейсове ще бъдат увеличени на всички места, сподели Милтенова.

Браншът продължава да се свива и макар нарастването на цената на билета доста обитаеми места ще останат без превоз, предизвести ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Според нея даже с това нарастване загубите не могат да се компенсират.

Само в Плевен за девет автобусни линии превозвачите са подали съобщение в общината и от 1 април ще преустановят транспортите.

Следващата седмица следва превозвачите от Русе да уведомят общината кои са линиите, които ще преустановят да извършват заради липса на пасажери, сподели Милтенова.

Баланс може да се получи само с интервенция на страната, счита Милтенова.

На територията на страната има 15 000 рейса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР