Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и

...
Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и
Коментари Харесай

Възможните сценарии за ядрена война - кой и как ще я започне

Между Съединени американски щати и Русия, а по-малко евентуално сред Съединени американски щати и Китай, е вероятен нежелателен нуклеарен спор. Това написа американското списание The National Interest. Списанието показва, че в тези страни, системите, отговарящи за ръководство, връзки, надзор и разузнаване, конфигурирани по-рано наблюдават, извънредно и единствено дали се употребяват нуклеарните противников балистични ракети. Сега същите системи също по този начин би трябвало да следят и пуска на неядрените оръжия. Предполага се, че в това е казусът, предаде  " Труд ".

„ До средата на 80-те години американските спътници за ранно предизвестие бяха употребявани извънредно за откриването на старта на нуклеарните оръжия. Днес с тях се прехващат и разнообразни неядрени задачи, да вземем за пример посредством прихващането на стандартните балистични ракети “, оповестява за това в списание International Security, Джеймс Актън от Фондацията Карнеги за интернационалния мир (САЩ).

„ Русия, Китай и Съединени американски щати са склонни да се откажат от разноските за делене на техните системи на нуклеарни и неядрени “ – считат аналитиците от The National Interest. 

В резултат на това „ системите за противоракетна защита стават общи “, и една съветска офанзива против тези спътници „ може да се схване от Съединени американски щати като сигнал за нуклеарна война “.

Всъщност, това е прекачване на виновността от болната на хубавичко глава, защото Съединени американски щати основават предпоставките за разрастване на нуклеарна ракетна война и на първо място се пробват да понижат прага за потреблението на нуклеарни оръжия с дребна мощ.

Новата нуклеарна теория на Съединени американски щати, от февруари 2018, дава опция да се употребява нуклеарно оръжие и в случаите на необикновени условия, без да се лимитира до военните сюжети или по този метод, Вашингтон схваща ролята си на световен поръчител на сигурността като „ нанася нуклеарен удар по всички тези, които Съединени американски щати считат за агресор “.

„ Ние си резервираме правото да превантивна нуклеарна офанзива, в това число благодарение на нуклеарни бойни глави с дребна мощ, тъй като Съединени американски щати основават рискови условия за възникването на нуклеарна война, даже и по време на спорове с невисок интензитет, включително и на кибер закани “ – споделя съветското външно министерство.

Вашингтон няма желание да се отклонява от този ред и през юли Съветът на МО на Съединени американски щати създаде рекомендации за възстановяване на въоръжените сили на страната, в които Москва и Пекин са показани като агресори и те ще се опитат да реализират решителна победа в най-кратки периоди “. 

В същото време, Москва неведнъж акцентира, че нуклеарните оръжия на Русия могат да бъдат употребявани единствено като ответен, срещуположен удар.

Според специалистите това приказва, че Вашингтон търси опрощение за модернизирането на нуклеарния си боеприпас, както и за военната „ доминация на Съединени американски щати в космоса “, оповестена от президента на Съединени американски щати, на 13 август във военна база в щата Ню Йорк. Доналд Тръмп съобщи, че с милитаризацията на космоса се цели успеха над съперниците на Съединени американски щати, и запазването на военното му предимство.

Възможна ли е инцидентна нуклеарна война и кой ще я стартира?
„ Няма инцидентен нуклеарен удар. Такива сюжети от виновните държавници, виновните военните ръководители са неприемливи, просто тъй като всички нуклеарни муниции са под непоколебим надзор или най-малко в петте нуклеарни страни: Съединени американски щати, Русия, Китай, Франция и Англия “, съобщи военният специалист, пенсионираният полковник Виктор Литовкин.

„ Друго нещо е, че системата за ранно предизвестие за ракети не може да разграничи ракетите, носещи нуклеарно и неядрено съоръжение. Това механически е невероятно. Следователно, всяка ракета, която лети, да речем, към Русия ще бъде прехваната. От края на 70-те години насам руснаците започнаха да основават втора версия на противоракетна защита към Москва, наречена A-135. Тя е присъединена към системата от 1995 година В случай на неопределено ориентирана бойна глава или при положение на солиден удар, А-135 може да спре ракетите на врага с насрещна нуклеарна детонация в атмосферата. Така че, с цел да няма инцидентен пуск, към Русия, Съединени американски щати или Китай, не се базира на опциите на системата за ранно предизвестие, а върху увеличената отговорност на военното командване на страните, притежаващи нуклеарно оръжие “. 

Вестникът продължава диалога си с специалиста.

„ СП “: – The National Interest в действителност дефинира сюжета за инцидентна нуклеарна война до офанзива на американските спътници. Защо?
– Всеки сателит може да бъде атакуван. В Съюз на съветските социалистически републики това бе демонстрирано на процедура на 1 ноември 1968 година Тогава галактическият транспортен съд „ Полет-1 “ за пръв път в историята прехвана галактически кораб-мишена, а след пет години, през 1972 година, комплексът ИС-М от противокосмическата отбранителна система бе подложен в опитна употреба. 

Китай, през 2013 година, също сполучливо залови сателит в космоса.

Но още веднъж, поражда въпросът: за какво се нагнетява ситуацията, откакто Доналд Тръмп, предлага извеждането в космоса на нови спътници? На 18 юни президентът на Съединени американски щати разпореди на Пентагона да образува нови галактическите войски, а на 7 август министърът на защитата Джеймс Матис, удостовери, че „ галактическото пространството ще се преглежда като нов спектакъл за военни дейности “.

Още, през 2008 година на Конференцията по разоръжаването в Женева, Русия и Китай, внесоха текст към проектодоговора за възбраната на разполагането на оръжия в галактическото пространство и всевъзможен тип приложимост на мощ или опасност със мощ против външни галактически обекти. Подобни начинания са обсъждани неведнъж в Общото заседание на Организация на обединените нации, само че Съединени американски щати постоянно са се противопоставяли.

И в този момент в американската преса има изявления за нуклеарна война, които се допуска, че може да бъде провокирана от офанзива против американските спътници. Вярвам, че Вашингтон, по този метод, се пробва да приготви интернационалното публично мнение за обстоятелството, че такива системи в космоса въпреки всичко ще бъдат разгърнати. И това би трябвало да се одобри за неизбежно, като отбрана против „ подлите “ руснаци и китайци.

„ СП “: Как наподобява, в реалност, вероятността за милитаризация на космоса?
– По мое мнение, до действителна милитаризация няма да се стигне. Освен публичната поддръжка, са нужни и нови технологии. Според мен говоренето за милитаризация е по-скоро опит да се въвлече Русия в нова разрушителна конкуренция по въоръжаване.

След като Съединени американски щати съумяха да вкарат Съветския съюз в такава конкуренция, това стана един от факторите, за унищожаването на Съюз на съветските социалистически републики. Но настоящето съветско управление, за разлика от предходното руско, е много трезво и няма да повтори тази съдбовната неточност.

„ СП “: – Какво желаят американците?
-Хегемония. Те желаят Съединени американски щати да останат единствената суперсила, която да командва целия свят, само че това, в никакъв случай няма да стане. Нито Русия, нито Китай ще разрешат това, без значение какво приказват американците.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР