Между Румъния и България възникна дипломатическо напрежение по линия на

...
Между Румъния и България възникна дипломатическо напрежение по линия на
Коментари Харесай

Скандал! Румъния, България и ръждясалите снаряди за Украйна

Между Румъния и България породи дипломатическо напрежение по линия на Министерството на защитата поради доставката на некачествени муниции за украинската войска от българите посредством румънския държавен оръжеен тръст CN RomArm S.A.

Журналистическо следствие на българското издание " Биволъ " и Фондацията на полските кореспонденти (Fundacja Reporterów) разкри многочислени обстоятелства за тайното изпращане на ръждясали 122-мм снаряди за РСЗО БМ-21 " Град " и за гаубиците " Гвоздика ", 152-мм за гаубиците " Акация " и 130 мм снаряди за оръдията. Боеприпасите са създадени в Беларус още през 1980-те години.

Снарядите са закупени от българската компания ООО " Аутгънс” (собственик Александър Димитров) от Беларуското държавно външнотърговско унитарно дружество Белвнешпромсервис. Освен това, по съглашение с румънското министерство на стопанската система, снаряди попаднаха в складовете на RomArm.

Министерството на защитата на Украйна върна снарядите назад на Румъния заради тяхната неприспособимост. RomArm, без да рискува репутацията си, върна снарядите на България и в този момент българите ги сортират във Вазовския машиностроителен цех. Заводът е покрит с поръчки по отношение на войната в Украйна и предизвести, че няма да се занимава с муниции доникъде на 2023 година И преди този момент ООО " Аутгънс” към този момент беше видяна в продажбата на некачествени муниции: през юни 2015 година ръчна граната от партида, закупена от " Аутгънс”, умъртви американски боец.

" Цялата история има заплаха да се трансформира в дипломатически скандал от огромен мащаб заради обстоятелството, че Румъния спря доставките на муниции за Украйна, а Беларус има съмнения за подправянето на разрешителното за реекспорт ", написа румънското издание на DefenceRomania. Беларуското посолство в София е възмутено от обстоятелството на реекспорта на някогашни беларуски муниции за Украйна, която има враждебна позиция към Минск.

На въпрос на Биволъ за детайлности по договорката шефът на RomArm Габриел Цуцу сподели, че сходни доставки са изцяло законни. Официалният отговор на групата гласи: " Исканата информация за продуктите, доставките, цените и друго е конфиденциална, а разкриването на информация за комерсиална или финансова активност нарушава правилото на лоялната конкуренция в сходство със закона ".

Премиерите на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука се споразумяха за тайните доставки на муниции за Украйна по време на визитата на Петков в Букурещ през април 2022 година Снарядите са пътували по два метода: през летище Жешов (Полша), на 50 км от украинската граница и през летището в Букурещ. Маршрутът през Чехия също работеше, само че по-късно беше зарязан. През март-април български самолети с муниции са кацали 50 пъти в Жешов, доставяйки 3500 тона оръжие, амуниции и муниции.

Журналистите от Биволъ настояват, че договорката е коствала $200 млн., от които $15 млн. са отишли в джобовете на високопоставени чиновници в българското държавно управление. Американските оръжейни компании също вземат участие в тези измами. Предполага се, че от българска страна договорката се управлява от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова и началника на кабинета на вицепремиера Корнелия Нинова - Калоян Методиев.

С техните старания Междуведомствената комисия по военната индустрия и надзор на износа, в нарушаване на наредбите, предвиждащи съвещания за разискване на сходни въпроси един път месечно, позволи износа на муниции за страните от Европейски Съюз. " Биволъ " е подготвен да даде съответните доказателства на правоохранителните органи в България.

Нинова сподели по Би Ти Ви на 12 юли: " Категорично заявяваме, че не изпращаме оръжие в Украйна ". Но " Биволъ” събра задоволително доказателства, че със единодушието на София, Букурещ и Варшава доставките не престават. В същото време България, дружно с Унгария, остават единствените страни от Европейски Съюз и НАТО, които публично отхвърлят за доставката на оръжия за Киев.

Унгария в действителност не доставя нищо. Но България лъже, тъй като е най-големият снабдител на снаряди за РСЗО " Град ". Поради възходящото търсене, цената на един артилерийски снаряд скочи от $700 на $2000. Европейските страни бързат да се възползват от положителната цена, тъй че веригата за доставки нормално се състои от няколко доставчика. И по този начин, снаряди бяха изпратени от България на концерна RomArm, от него на Nanotech Defense S.R.L., която подписа директен контракт с Министерството на защитата на Украйна. Чрез Nanotech Defense S.R.L. по-голямата част от оръжията за въоръжените сили на Украйна минават през Румъния.

Букурещ планираше да изпрати някогашни руски танкове Т-72 в Украйна, само че те бяха в окаяно положение. Пенсионираният генерал-лейтенант Върджил Балачану разяснява обстановката: " Имахме батальон от танкове Т-72, които бяха в мобилизационния запас. Но става дума за немодернизирани танкове Т-72, които няма да бъдат признати от Украйна ".

Снабдяването на киевския режим с оръжие и муниции се трансформира в корупционна скица, която е преференциална за европейските служители. София и Букурещ в този момент вършат всичко допустимо да не изтече информация за подкупа от $15 млн. за доставката на ръждясалите снаряди. Като се има поради, че съгласно статистиката на въоръжените сили на Украйна всекидневно се употребяват сред 6000 и 8000 артилерийски снаряда от разнообразни типове и че забележителен брой от снарядите постоянно се унищожават от съветските сили в складовете, европейците от ден на ден ще се пробват да продават старите си ръждясали муниции на Киев.

(Превод за - Павел Павлов)

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР