Между опасенията от изпиране на Борисов и електорален Армагедон, през

...
Между опасенията от изпиране на Борисов и електорален Армагедон, през
Коментари Харесай

Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ

Между опасенията от " изпиране на Борисов " и " електорален Армагедон ", през поръчки за чистки в администрацията и за бърза промяна на фрагментите в службите за сигурност с " утвърдени от посолства ", до терзание от спад в резултата при предварителни парламентарни избори с допускане, че може да не е в коалиция с " Демократична България " и рисковете за локалните избори, в случай че се провеждат от длъжностен кабинет на президента - са част от тематиките в записа от Националния съвет на " Продължаваме промяната ",. " Продължаваме промяната " взема мъчно решението за " най-хубавата договорка с ГЕРБ, която могат да имат " (както я определят) за държавно управление с втория мандат. Само с един глас разлика е резултатът от гласуването за него в Националния съвет (25 " за " против 24 " срещу " ), както и в Изпълнителния съвет (тясното управление - седем " за " и по трима " срещу " и " въздържал се " ).
Многократно по време на срещата те разискват рисковете от " обединението " (която не желаят да назовават така), вероятността водачът на ГЕРБ Бойко Борисов да не съблюдава сделките, по кое време би се отметнал, какви ще са гаранциите да поддържа правосъдна промяна, както и опасенията наследникът на Иван Гешев за основен прокурор да е комфортен на решилите в този момент бързо да го сменят.

Във групировката ясно осъзнават, че това може да е политическият им край, само че намират причини за решението, поради по-големи цели (основните са присъединението към Шенген и еврозоната) и по какъв начин би трябвало да работят бързо с промени, които в предходния мандат даже не започнаха. Именно с тях са свързани и част от изненадващите подходи и сделки, за които настояват - в службите, администрацията, с посолства.

Тежестта и връзките на Мария Габриел в Европа съгласно Петков е посочена от него и Василев като съществена причина да бързат да предложат формула с ГЕРБ още преди връщането на първия мандат. В разискванията Габриел е наричана ту застраховка, ту заложник, ту късмет да се реализиран европейските цели. Част от съпартайците упорстват да се изчака, тъй като няколко дни може да им дадат и по-добра позиция за договаряния и " по-добра договорка " с ГЕРБ.

Така в резюме може да бъде систематизиран, за който се твърди, че е от съвещание на 21 май (неделя) късно вечерта, когато партията взема решение да предложи кабинет с ротационен министър председател от ГЕРБ - тематика, обсъждана по-рано денем от Петков и Василев с Бойко Борисов, ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов и номинираните Мария Габриел и Николай Денков (може да го чуете в края на текста).

Записът (резюме и пълен) беше. В късата извадка от него, реплики са рязани и без подтекст звучат друго от казаното. След като беше оповестен цялостният вид, депутати и последователи на партията започнаха да споделят отзиви във " Facebook ", че не се тормозят от него, гордеят се с тима си, че по този начин работи една демократична партия и да популяризират " вдъхновяващи " цитати. А ден след записа (27 май), за това, което се чува на срещата за нея и прочувствените й реакции в договарянията. За ГЕРБ станалото обществено съвещание на " Продължаваме промяната " се трансформира в мотив в събота да. Борисов заприказва, че той към този момент би трябвало да е единствено от специалисти и очевидно ще употребява мотива да желае промени в състава и други сделки. На този декор към момента няма информация по кое време президентът ще връчи втория мандат.
" Дневник " обобщава казаното в записа. Избрани са акценти от полемиката, които са съчетани тематично, тъй като в диалога постоянно се минава от една в друга тематика. На места редакцията дава спомагателни уточнения за изявленията. В началото Петков, Василев и Денков изясняват по какъв начин се е стигнало до разновидността за държавно управление с ГЕРБ с ротационен министър председател и за какво съгласно тях това е най-хубавият от всички неприятни сюжети. След това депутати и представители на партията разясняват и задават въпроси към водачите. Там където ясно се схваща кой приказва, е представен по име.

" Имаме Мария Габриел ": совалките за държавно управление

В изнесения запис Кирил Петков изяснява, че още преди срещата в неделя (21 май) е имало диалози сред " Продължаваме промяната " и номинираната от ГЕРБ за министър председател с първия мандат Мария Габриел. Първоначално тя предложила да е министър-председател с първия мандат, само че с кабинет на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Било ѝ е отказано и ѝ е препоръчано да бъде вицепремиер без портфейл с кабинет във втория мандат, само че пък тя не приела.

" Тя се усеща много прецакана, тъй като си даде еврокомисарската позиция, без да стане министър председател. В последния миг Корнелия (Нинова - бел. авт.) издърпа поддръжката. [...] При нея е значимо, че нейният мъж е третият в Европейската национална партия, кумът ѝ е индивидът, който е почнал тази партия. Нейният свят е в Брюксел. Колкото и ние да си мислехме, че тя е просто калинка, а Бойко (Борисов - бел. авт.) взема решение всичко, в тази ситуация е малко по-сложна играта. Това е огромният контакт на ГЕРБ с ЕНП. В момента наподобява доста ужасно и за ГЕРБ, в случай че те са я поканили, тя е пристигнала и най-после са я върнали, разочаровали, нищо не се е случило ", споделя Кирил Петков. Той коментира, че счита за плюс при Габриел, че партията на Бойко Борисов " не могат да я хвърлят под рейса както си желаят, тъй като това е външният им контакт на ГЕРБ " , както и, че не живее в България от години и " не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми и благоприятни условия, които се асоциират ".

" Единствената разлика сред преди и в този момент е, че имаме Мария Габриел и това, което оценихме. Имаше дъжд от всевъзможни водачи, които ни звъняха на телефоните. [...] Включително и Урсула (фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия - бел. авт.), и Шарл Мишел (председател на Европейския съвет - бел. авт.) ми звъняха през вчерашния ден и през днешния ден, а са на Г-7, имат допускам други проблеми да вземат решение. С други думи, тя има тежест ", коментира Петков за вижданите от него позитиви при Габриел.
Въпреки първичния отвод на Габриел да заеме вицепремиерско място в кабинет с втория мандат, се стига до срещата от 9 часа на 21 май, в която се разискват опциите.

" Минахме през сюжета експертен кабинет. Борисов сподели: " Аз не го желая ", по следната причина... дори говорихме за Илиян Михов в Сингапур като сюжет за министър председател, на който и ние имаме доверие. Той вика: " първо, не го знаем, вие не го знаете доста добре. Второ, той не е в България, не знае какви са тъкмо ситуациите. Трето, което вика, е най-големият проблем, изкарвайки Мария и вашите политически хора отвън играта, това ще води до всевъзможни проблеми ". Тук Борисов сподели дори като образец: " Не желая Асен да е отвън кабинета, единствено навън да бие по нас ", изяснява Петков. Илиян Михов е икономист,.

Петков споделя, че " Продължаваме промяната " е предложила на Мария Габриел да бъде част от държавното управление с втория мандат: вицепремиер и министър на външните работи, само че тя още веднъж отказала, тъй като държи на първата позиция. Така се е стигнало до, като пръв е Николай Денков, който да подаде оставка, в случай че не се съблюдават сделките.

" Тук Христо се намеси и сподели, че за него, с цел да може " Демократична България " да поддържа, желае в първите шест месеца да променим конституцията. Сега, Борисов не може да обещае Движение за права и свободи, може да обещае своите гласове. И сподели: " Христо, ти се договаряй с Движение за права и свободи, в случай че можеш. Но, аз ти подсигурявам, че нещата, които кажеш, ще имаш гласовете от нас ", изяснява Петков.

На идващ стадий от записа участник в срещата пита какви са настроенията в " Демократична България " във връзка сделката и Петков обобщава:

Христо доста желае, само че дали ще може да го продаде и събере поддръжка от неговите си хора, не знаем. Но през днешния ден, излизайки от стаята, сияеше с концепцията за конституционната смяна, която е фантазията на живота му.

" Да, ще може да се пенсионира по-късно ", дава отговор представител на " Продължаваме промяната ". От думи на Василев се схваща, че Борисов не може да подсигурява гласовете на Движение за права и свободи за конституционна смяна, по тази причина е споделил на Христо Иванов самичък да се договаря. Според Василев обаче е допустимо и " Възраждане " да поддържа измененията.

" Борисов се изпира през този вид ": сделка с ГЕРБ или избори

Петков изяснява, че с Борисов са обсъждали и опция ГЕРБ да поддържа държавно управление единствено на " Продължаваме промяната ", само че съгласно водача на ГЕРБ това е неустойчив вид, тъй като в хода на Народното събрание всички ще са против този кабинет: и партиите в Народното събрание, и президентът.

" Единствената причина ГЕРБ да го създадат, е, в случай че сметнат, че това ще ни сложи в ужасна позиция. Представете си, че ни гласоподават кабинет, по-късно не ни гласоподават бюджет и по наше време би трябвало да спрем да плащаме пенсии и заплати, тъй като удряме разходния таван ", изяснява и Асен Василев за хипотезата за поддръжка от ГЕРБ за държавно управление на малцинството на " Продължаваме промяната ". До наскоро партията на Петков и Василев.

За Петков и Василев, откакто вариантите за държавно управление на малцинството и избори не са вид, оставала опцията за сделка с ГЕРБ:

Борисов се изпира през този вид, няма две отзиви, тъй като наподобява съдружно, макар че ние ще споделяме, че е единствено Мария Габриел, тя не е била в България, няма сектор, който да е ресурсен, а е единствено външното министерство.

Петков коментира, че с Борисов са обсъждали и хипотезата да се върви към предварителни избори. " Ако го създадем този вид при започване на септември, най-вероятно двете партии, ГЕРБ и нашата обща коалиция, в случай че изобщо в този миг сме обща коалиция, сме с по-малко от 121 (депутати - бел. авт.). И ще имаме същата алтернатива, само че най-вероятно ще би трябвало с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, един от двата най-малко да влезе в играта ", споделя Петков.

По-късно в записа той още веднъж се връща на пояснения за какво предварителните избори не са желан вид, като повтаря вероятността ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България " да нямат болшинство в Народното събрание. " С това влизаме в напълно съветския сюжет, където президентът държи служебния кабинет и лятото, което значи да се напомпа " Възраждане ", всичките неща, които си ги знаем. И един месец преди локалните избори да сме минали одеве през избори, и след тях да преговаряме за държавно управление ".

" Радев с кметове на ГЕРБ ": рисковете кой ще провежда локалните избори

Петков загатва, че на срещата е обсъждан вид за импийчмънт на Румен Радев, само че няма да има такава самодейност, тъй като " най-хитрото нещо е да му махнем службите, да му махнем пълномощията, само че да го оставим там, където е. Ако го импийчнем, по-голяма спекулация за него няма, тъй като той ще си започва политическия план ".

Асен Василев счита, че няма риск държавното управление с ГЕРБ да падне преди локалните избори: " Защото, не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас - кметът на ГЕРБ предложения президента, а не предложения Бойко. И нито един човек от ГЕРБ. Защото ще бъде самостоятелен претендент към Радев. Защото Радев си е хванал в едната страна Гешев, хванал си е в другата ръка Копринков (Николай Копринков, консултант на Румен Радев по вътрешна политика - бел. авт.) и с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. И това сега се случва на безусловно всички герберски кметове. И това, което ще се случи, че вместо да имаме ГЕРБ 25% ще имаме ГЕРБ 15% и 10% прокремълска партия на Радев с локалните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Те си вървят като крепостни. И Радев е тръгнал сега да си пазари един по един кметовете на ГЕРБ. Това е мачът, който се прожектира за локалните избори. И в случай че Радев в този миг държи и полицията, тя ще направи нещата трагично по-лоши за ГЕРБ. Те желаят относително почтени избори и знаят, че нашата полиция ще направи относително почтени избори. Защото в случай че Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев.
ГЕРБ за първи път имат полза от почтени избори, тъй като няма те да държат полицията и службите. За локалните избори аз ви споделям, че на 90% от територията на страната ние не участваме, с изключение на като непряк наблюдаващ. За страдание. Ако сме във властта, това може да се промени на някои места. Но в случай че не сме, локалните избори ще са сред едни структури, които Радев се пробва да подкупи, да плаши с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ си държи от сума ти време ", изяснява Василев.

Той прибавя, че са правили разбор за Хасково - към 50% от вота бил следен. Дори и с най-гениалната акция на света нямало по какъв начин да завоюват на балотаж, тъй като от 30 години се печели с гласовете на Движение за права и свободи и трябвало да се разчупи тази конструкция.

По-късно диалогът още веднъж се връща към президента и се чува въпрос от член на Националния съвет: " Ще ударим ли Копринков? " Става дума за съветника на Румен Радев, който напоследък е споменаван като главният кадруващ в президентството. Отговорът на Петков и Василев гласи: " Да! ", а Петков добавя за президента: " Ние би трябвало да му вземем службите, да му вземем властта, само че да го държим, с цел да си е там. Защото към този момент друго си е ти да си подадеш оставката като президент, с цел да правиш партия "

" Чистката е контрактувана с ГЕРБ ": благоприятни условия против съветското въздействие в службите

В обясненията пред Националния съвет за какво съгласно водачите е добра, се включва и Асен Василев: " Това ще ни разреши да почистим службите, да изгоним фрагментите на ГЕРБ и президента от места и да свършим някаква работа за Шенген, еврозоната и Плана за възобновяване, макар че последното ще бъде по-малката част ". " С много огромна доза на сигурност, че еврозоната и Шенген ще се случат, чистката е говорена с всички, които желаят да стават министри, че законно, нелегално би трябвало да изгонят всички шефове на дирекции, шефове на районни служби и на организации в първите две седмици. Което ненапълно ще затапи приказката, че сме създали коалиция с ГЕРБ " , продължава Асен Василев.

На идващ стадий от съвещанието на Националния съвет по тематиката за службите се включва и Кирил Петков, като споделя: " Борисов също желае да ги вземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора, е да кажем, че ще желаяме външни консултанти да ни дефинират и да ни оказват помощ с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са какъв да е, а ни дава някакъв късмет да почистим съветския актив, който е влезнал надълбоко в службите ".
Асен Василев акцентира като преимущество и че влизане още веднъж в ръководството може да значи: " Освен смислени неща за България, най-малко локалните избори ще ги вършим с наше Министерство на вътрешните работи ". Рисковете по думите му са, че разбирателството с ГЕРБ може да значи загуба на локалните избори, както и на идентичността на партията.

В резюме Василев споделя: " Мисля, че това е най-хубавата договорка, която може да бъде направена с ГЕРБ. Тук въпросът не стои дали можем да я подобрим и по какъв начин, а желаеме ли да я приемем или не ". На въпрос на жена от Националния съвет: " Добре, а какво значи " службите са наши "? Службите ще бъдат с хора, които са на ПП-ДБ, или ще има и хора на ГЕРБ? ", Василев дава отговор, че по предложение на премиера Народното събрание ще утвърди нови ръководители на ДАНС, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, ДАР, НСО, ДАТО и вероятно военното разузнаване. " Това ще са наши хора, утвърдени от посолствата, нямат нищо общо с ГЕРБ " , декларира той.

Жената се учудва, че ГЕРБ биха се съгласили на това и получава отговор: " Варианти има доста, само че не са с висока степен на възможност, тъй като ще прецакат Габриел - и тогава за какво са тези циркове, и второ, това трагично ще им се отрази външнополитически, и трето, до момента в който не са отстранили Гешев като основен прокурор, Бойко няма да желае да върви на избори и да му падне имунитетът. Една конституционна промяна си е 6 месеца, каквото и да си приказваме. Останалото е някаква химера. "
Василев прибавя: " Ние си назначаваме регионални и зам.-областни. Те не са поискали нищо. Освен това да ни прегърнат, нали, с цел да ни унищожат електората. Габриел ще има това право да ги махне, нямам доверие да го направи, само че ще би трябвало да се изговори ". " Няма да сме като предходния път, когато имаше доста процедури? ", желае да се увери член на Националния съвет, явно визирайки, че кабинетът " Петков " не направи никакви смени на десетките членове на органи с изминал мандат. Василев удостоверява.Негови са и думите: " Целият мач ще бъде следният: Ние до локалните избори ще можем да притискаме. След локалните избори нищо няма да можем да вършим. "

Номинираният за министър председател Николай Денков се включва малко в полемиката. В първия час и половина от нея се отличава изявлението: " Рядко се случва да има композиция от ползи, която да създаде и нещо положително. Тук концепцията е, че има такава композиция от ползи. Интересът на Борисов да смени основния прокурор съответствува с интереса на страната да промени системата. Може в края на краищата да успеем да комбинираме тези два интереса, тъй че да се получи систематична смяна, а не просто промяна на името ".

Денков се изрича и след имитация на Асен Василев: " Ако някой желае да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това, включително да го гонят него и юридически, аз персонално имам срещу този човек да е министър в този кабинет. "
Николай Денков прибавя: " Истината ще е някъде по средата. Ние бяхме почнали някаква работа с Лена, в подготовка за един подобен развой. Знам, че примерно за образованието сме подготвени с това нещо и може да се започва доста бързо откакто се влезе. Така че, евентуално ще би трябвало да се работи проблем по проблем, само че би трябвало да се подготвим за този вид. "
Знакова е и репликата на Денков, водил главно договарянията с ГЕРБ: " В идващите няколко месеца ГЕРБ ще бъде Борисов. [...] Или ще имаме съдружник като Габриел и ЕНП, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, тъй като сме провалили опцията и сме оставили България на съветските сили. Тази вероятност зависи от личността на Габриел. Отвън ще гледат ще свършим ли работата, която чакат от нас, и да стопираме това, което се задава, или най-малко да го забавим с 12-24 месеца. "

 Лена Бориславова: Бих призовала всички да чуят целия запис Лена Бориславова: Бих призовала всички да чуят целия запис

" Христо Иванов предложи комисия ": за имунитета на Борисов

Участник в срещата пита за " слона в стаята ", като засяга какво ще предприеме " Продължаваме промяната ", в случай че прокуратурата изиска имунитета на Бойко Борисов, като в това време има сделка за държавно управление с ротационен министър председател от ГЕРБ. По всяка възможност подтекстът на въпроса е, че преди седмица в коридорите на Народното събрание импровизирано се говореше, че се чака прокуратурата да изиска имунитета на водача на ГЕРБ и сегашен народен представител. Но и освен: импровизирано се загатваше и името на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, а разнообразни версии допускаха, че поисканите от прокуратурата имунитети може да са и десетина. Това не се случи.
" Христо Иванов даде предложение за това нещо и то е: споделяме, че се прави комисия по имунитетите, тъй като то няма да е единствено на Борисов, дали ще е на някого от нас, на някого от другите, това ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи до момента в който се смени конституционната промяна и се употребяват европейските стандарти за повдигане на имунитет. Това ни купува някакво време. Не споделям, че би трябвало да го вършим. Това е настрана решение, обособен диалог, който би трябвало да проведем, само че това беше предлагането на Христо ", изяснява Кирил Петков.

По-късно въпросът е още един: " Ще ни се наложи ли да гласуваме в идващите дни или седмици срещу рухване на имунитета на Бойко? " Асен Василев коментира: " Не. Както Кирил сподели, концепцията на Христо Иванов е да се вкара европейска процедура като в европарламента, което значи, че най-малко 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, в която се преглеждат всички доказателства - лист по лист и перо по перо. "

В коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Демократична България " беше запитан в петък за предлагането му и дали с него не пази (макар и косвено) Бойко Борисов. Иванов сподели, че. " Ние сме обсъждали практиката на Европейския парламент за по-внимателно разглеждане на настояванията за събаряне на имунитети, тъй че да има опция да се направи преценка по кое време става дума за практикуване на пълномощия от прокуратурата с политическа обстановка, рекетьорски офанзиви и по кое време става дума за обосновани претенции ", коменнира той.

" Защо не бием крепко по Бойко ": опозиционно

Депутатът Мирослав Иванов прави разбор на обстановката и опонира на желанието да се прави държавно управление с Мария Габриел и поддръжката на ГЕРБ: " Бойко Борисов играе дълготрайна игра за локалните избори. Ние за какво не вземeм най-хубавото решение за локалните избори - да бием крепко по Бойко, да вадим всякакви неща, което хората всеобщо чакат, по тази причина гласоподаваха за нас, и да отидем на локалните избори като първа политическа мощ? Когато имаш съперник, вместо да му подаваш ръка, когато е в нокдаун, го нокаутираш. Можем да отслабим силата на " Възраждане ". Можем доста елементарно да влезем в патриотичната изразителност, тъй като тя не е непозната на нас и на нашите гласоподаватели. И не знам за какво не го вършим. "

Отговаря му Кирил Петков: " Причината аз толкоз да желая Мария Габриел, а не да скочим сами в държавно управление като самураи, е че малко я усетих тази игра - че левъриджа и с какво държиш другия, е единственото, което има значение. И в тази ситуация Габриел става леко заложник - и нейната упоритост, и нейният мъж, и ЕНП - за стабилността на това държавно управление ". Асен Василев дава образец по какъв начин децата на васалите са при владетеля - в случай че васалът мръдне, да може децата му да бъдат убити. " Трябва по-ефективно да измислим по какъв начин да бъде втората част от договорката. " Петков продължава: " Ако имахме единствено ГЕРБ като главен зложелател, щеше животът да е супер. Проблемът е, че нямаме ГЕРБ за главен зложелател. Имаме Движение за права и свободи, имаме Има Такъв Народ, имаме руснаците, имаме Радев. Цялата тази конструкция е един зложелател. " Според него, в случай че играят и против ГЕРБ, шансът да изгубят е голям. " ГЕРБ е единствено един бранд на огромното зло, което стои откъм гърба. И това може да се отиграе като маркетингов зложелател, а не като същински зложелател ", споделя още той.
Петков си дава сметка, че партията може да стопи сензитивно поддръжката си: " Защото истината е, че цялата скица, която ние направихме, след всичките тези години интелектуалците са 7%. Седем до 10 - това е. Ако пуснеш народа да се репрезентира вярно, ние би трябвало да сме 10% с Демократична България, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, изгърмяхме на Слави един план. Лека бавно естественият ни развой ще бъде това...Аз си припомням като длъжностен министър седнал съм и ги виждам: отдясно са ДБ-тата и оттова нататък цялото поле е покрито с съветските орки. И си споделям, в случай че заходим оттова, ще си седнем до тях, може би 2-3-4-5 места, 10 може би. И се опитахме да заходим отляво, и се получи. Неосъзнавайки, че на Радев цялата машина и цялата страна е работила за нас... "

" Имах диалог с Урсула " и " Моето вътрешно възприятие ": още причини в двете направления

Мъж, показан като Жоро Клисурски желае да знае какъв небосвод на кабинета си показват водачите, защото разясняват единствено два тура от по шест месеца, до момента в който

" Не е обсъждано, че на дванайстия месец всичко завършва, т.е., може и да продължи. Моите упования са, че ще завърши на дванайстия месец, когато Габриел си подаде оставката и би трябвало да се гласоподава за трети път това държавно управление. Най-вероятно ще има центробежни сили в този миг. Но това няма да заплаши еврото по две аргументи: първо, ще имаме публично решение, че еврото се случа и, също така, моят проект за еврото е, в случай че влезем в държавно управление, със закона за въвеждане на еврото, да се вкара еврото като паралелна разплащателна валута в България на лв.. Което значи, че всички страхове с цените ще са изчезнали, тъй като всеки ще е имал най-малко година избор дали си получава заплатата и да си заплаща с евро ", изяснява Асен Василев.

Това държавно управление ще продължи досега, в който Бойко се опасява от Гешев и от президента
 Асен Василев

" Единствената причина Гешев и Бойко да се стрелят е, че преди година и половина в ПВУ ( - бел. авт.) написахме, че би трябвало да има Закон за правосъдната власт. Те схванаха, че няма по какъв начин да ги вземем тези пари, в случай че няма Закон за правосъдната власт. От друга страна има напън и от Европа, и от Щатите, и това е очевидно, и това е фиктивен ангажимент на страната. И няма по какъв начин да бягат. И Бойко, като е заречен на посланиците, че ще го извършва, и, като взе да го извършва, и внезапно цялата кочинка се разтропа. Иначе щяхме да сме си спокойно, безшумно, умерено и ", споделя още Асен Василев на идващ стадий от съвещанието.

Депутатът Васил Пандов пита какво е контрактувано за зам.-министрите и регулаторите, както и дали държавното управление може да се задържи за повече от година, и каква ще е успеваемостта му. " Говореше се за регулаторите, което ни дава някаква опция да създадем ръб за назначения, където да имаме сделка, че нито ГЕРБ, нито ние сами можем да си назначим регулаторите. И по този метод най-малко да филтрираме, в случай че не да наложим, тъй като с 64 депутати няма по какъв начин да налагаш, най-малко да имаме несъгласие в тези регулатори ", дава отговор му Кирил Петков. Обяснява и че зам.-министрите ще зависят от " Продължаваме промяната ", тъй като ще се дефинират от министрите. За продължителността и успеваемостта на възможния кабинет Петков споделя: " Днес имах диалог с Урсула, като ѝ зададох тъкмо този въпрос: в случай че има късмет за държавно управление, какъв е шансът да ни пуснеш? Тя вика: " За Шенген ви е доста огромен шансът. За еврозоната би трябвало да измислите по какъв начин да заобиколите разпоредбите, в смисъл, да влезете в рамките. Аз ѝ споделих: " Може ли да мислим за показателят на инфлация да маха резултата на Украйна? ". И тя вика: " Не ме цитирай, само че ще се опитаме да ти помогнем ".
Андрей Цеков, който е номиниран за министър на районното развиване, пита, изключително при възможни смени в службите, които ще провокират реакция и тогава ходовете надали могат да се вземат решение единствено от Министерския съвет.

Ние сме в ресторант, в който има единствено фасул и леща, само че часове наред се чудим по какъв начин да си поръчаме пържола. Няма да има пържола в ресторанта. Това, което обсъждаме, никой няма упоритостта, че е положително. Ние претендираме, че това е някаква опция за резултати. Сигурни сме, че при другите разновидности няма никаква опция за резултати. Другото е молитва и предпочитание да стане някакво знамение.
Христо Петков - Ицо Хазарта

" Това, което сме виждали от Бойко, е, че той ще бутне всеки под рейса, с цел да си избави кожата. Бойко няма да отбрани подкупен интерес, тъй като той знае, че го гледат под лупа извън и от вътрешната страна и има едни прокурори, които са му тръгнали по петите. Той, за да отбрани себе си, ще каже " аз не знам, оправяйте се. Това е моето вътрешно възприятие ", е прочитът на Асен Василев.

С опциите водачът на ГЕРБ да бъде във все по-слаба позиция са свързани и други изявления и отзиви, че би трябвало да се изчака най-малко ден или няколко през седмицата, с цел да се види по какъв начин ще се развие обстановката вместо да се бърза с удостоверение преди връщането на първия мандат. Други непосредствено споделят, че не могат да поддържат прегръщане с мафията.

Петков и Василев, които в разнообразни моменти споделят, че самите те са на кантар за решението, упорстват то да бъде взето на това съвещание. По време на полемиката депутата Настимир Ананиев пита и какви са ходовете по отношение на Движение за права и свободи, дава отговор му Асен Василев:
- Ще натикаме ли Движение за права и свободи в ъгъла?
- Това няма да се случи, тъй като Христо, поради нашите благи съдружни сътрудници, които желаят да вършат промяна. Днес Христо се обади на Карадайъ да си приказват за конституционна промяна.
- На Карадайъ ще му сменят главата, в идващите 4-5 седмици ще има нов ръководител на Движение за права и свободи.
 Едно мислено: Посегателство против ръководителя на Движение за права и свободи е посягане против Движение за права и свободи Едно мислено: Посегателство против ръководителя на Движение за права и свободи е посягане против Движение за права и свободи

Явор Божанков (напуснал Българска социалистическа партия в предишния парламент и народен представител от " Продължаваме промяната " в настощия) споделя, че е комплициран от обстановката. И че е обезпокоен от метода с администрацията, който сякаш трябвало да бъде друг, а в този момент се отивало в другата посока: " Целта беше, че няма да вършим това, което са правили ГЕРБ. Това е другата прекаленост. Политизиране на цялата администрация "

Красимира Величкова приветства и поддържа концепцията, само че слага систематизирано основните въпроси и упорства за процеси по какъв начин ще работят при такова ръководство:
- Кои са компромисите, които няма да създадем?
- По какъв метод сътворяваме процеси за вземаме решения, когато Борисов се извърта?

В записа обаче не се чува разискването на такива процеси.

" Промени или политическо дългоденствие ": Петков обръща поддръжката

Петков разяснява в диалога и какво би било бъдещето им: " Демократична България ни научи - правиш всевъзможни ходове единствено с цел да си в играта. И стоиш на 4%. Важното е да си там. ДСБ сполучливо 20 години е във властта. Въпросът е да има баланс сред дълголетието и какво да създадем с него. Не съм още дорасъл за тази мисъл - не виждам още смисъл да стоим живи, без да имаме опция да променяме света. Най-бързият метод " Възраждане " да изчезне е един мандат на " Възраждане ". Генералът и Христо доста добре усъвършенстват дълголетието. Не знам дали това желаеме да сме ние. "

В края на съвещанието откакто първото гласоподаване има доста " въздължали се ", той приканва да се гласоподава единствено със " за " и " срещу ", тъй като не е сигурен дали желае да кара повече рейса на детската градина: " Аз това въздържал се не знам к`во е. Всеки да си вземе позиция. Честно, не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но сега се усещам, че ръководя рейс на детска градина. Всеки да си вземе позицията.... Дайте едно мъжко или женско мнение - да или не. В живота няма въздържал се. Утре би трябвало да вземеме едното или другото решение ".

Така финалното гласоподава е в интерес на ротационен министър председател с ГЕРБ и заложени няколко целта за кабинет " Денков/Габриел ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР