Между България и Северна Македония има само идеи, но не

...
Между България и Северна Македония има само идеи, но не
Коментари Харесай

Русия е пречката пред общия път на България и РСМ


Между България и Северна Македония има единствено хрумвания, само че не и общприемлив документ за утвърждение сред институциите. Това сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски на фона на изказвания, че българското несъгласие ще падне преди средата на годината.

Това е следващ епизод в комплицираните връзки сред двете страни, в които има един (буквално) огромен външен фактор – Русия.

Няколко дни, откакто двама чиновници на ДАНС бяха уличени в шпионаж в интерес на Русия, и в Северна Македония уволниха двама. „ От първия ден имахме информация с министъра на външните работи за случилото се и тя беше предадена на службите за сигурност, които дават отговор за това “, изясни министър председателят Димитър Ковачевски.
Снимка: bTV

Зададохме въпрос на специалиста по национална сигурност от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов за какво, макар приемането ни в Европейски Съюз и НАТО, в ориентацията на чиновниците, които би трябвало да споделят формалната външна политика има импулси от предишното. „ Ние не просто имаме проблем с потенциала на службите, а и с въздействието в тях “, дава отговор той.

За Безлов е забавен миг, че към ноември 2020 година съветската външна политика не е виждала проблеми в това Македония или Албания да влязат в Европейски Съюз.
Снимка: bTV

Той напомня, че без значение, че името „ Северна Македония “ е национално изменничество за 70 на 100 от гърците, то беше наложено от ръководещата „ Сириза “ преди 4 години: „ В момента, в който руснаците се пробваха да повлияят посредством митинги, през гръцка черква, през гръцки интелектуалци, службите осветиха тези старания, изгониха дипломати “.

В България няма случаи на настоящи чиновници на спецслужбите, упрекнати в шпионаж за непозната страна. Последният е отпреди демократичните промени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР