Между 50% и 70% от събраните дрехи и другите текстилни

...
Между 50% и 70% от събраните дрехи и другите текстилни
Коментари Харесай

България изхвърля над 100 хил. тона текстил всяка година

Между 50% и 70% от събраните облекла и другите текстилни артикули в Европа са годни за приложимост. Голяма част от остатъка пък става за преработване или друго оползотворяване.

Една трета от текстила се събира разделно. Това са сред 1,7 и 2,1 млн. тона. Останалите близо 4 млн. тона попадат в битовия разбъркан боклук. Пет пъти тежестта на Националния замък на културата (над 100 хиляди тона) – толкоз текстил изхвърляме годишно единствено в България.

Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Българска асоциация " Кръгов текстил " (БАКТ) Сирма Желева. Тя разяснява тематиката за разделното събиране на текстил по отношение на Европейската седмица за понижаване на отпадъците, която се отбелязва сред 18 и 26 ноември.

Инициативата се организира от 2009 година през ноември. Целта е да се увеличи информираността на интернационалната общественост за намаляването на отпадъците, повторната приложимост на артикули и тактиките за преработване на материали, както и обвързваните с тях политики на Европейския съюз и страните членки. В България Европейската седмица за понижаване на отпадъците е проведена за първи път през 2012 година

" Текстилният бранш е измежду най-големите потребители на вода ", сподели Сирма Желева. По думите ѝ повече отпадни води се отделят от производството на текстил, в сравнение с от всички битови потребности на човечеството.

" Когато имате ненужни облекла и обувки, е задоволително да ги сложите в един плик и да ги оставите в един от тези профилирани контейнери, поучава тя. Това подсигурява, че вашите ненужни текстилни артикули ще поемат по пътя на оползотворяването и няма да бъдат депонирани и да замърсяват околната среда ", акцентира Желева.

В България към този момент има над 300 контейнера за разделни събиране на текстил в десетки обитаеми места. Все още обаче това се случва на непринуден принцип вследствие на бизнес модела на работа на нашите членове “, уточни изпълнителният шеф на БАКТ.

Желева осведоми, че до 2025 година всички страни членки би трябвало да вкарат наложително разделно събиране на текстил. Решението е на европейско равнище и би трябвало да се приложи у нас.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР