Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на

...
Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на
Коментари Харесай

Бойко Рашков: 30-40% от авансите за АМ Хемус са отивали при ГЕРБ

Между 30 и 40% от задатъците, плащани за строителството на Автомагистрала " Хемус ", са отивали към ГЕРБ. Това разгласи вътрешният министър Бойко Рашков пред публицисти, откакто бе разпита от Софийската градска прокуратура. Рашков изясни, че е споделил това и на прокурора. " От средствата, които са отделени за строителството на обособени лотове, не всички пари са отивали за самото строителство. Да кажем 50 или 60 млн. лева или 70-80 млн. лева, толкоз, колкото предплатено са превеждани на някои фирите, показали се за строители, са отделяли сред 30-40 % от тях, които са се насочвали към една политическа партия – ГЕРБ ", сподели вътрешният министър.

По думите му тъкмо с тази цел ГЕРБ по времето на ГЕРБ е имало " комплицирани структури " с кухи компании, регистрирани на малоимотни.

Прокуратурата изиска да й кажа с самоувереност предходната седмица. И й споделих през днешния ден, заключи Рашков, напомняйки по какъв начин държавното обвиняване даде специфичен брифинг, с цел да разгласи, че го вика на разпит. Преди Нова година прокуратурата разгласи, че Рашков ще бъде разпитан поради негово изявление пред БНР от 23 декември, в което споделя, че за него не е загадка къде са отишли парите от аферата. Според прокуратурата, Рашков е задължен да се яви и да каже какво знае, още повече, че до този миг държавното обвиняване не е било известено от Министерство на вътрешните работи и в частност от ГДБОП за придвижването на 53 млн., за които е упрекнат Борислав Колев.

Рашков уточни още, че за него няма никакво подозрение, че това е пътят на парите - че те дефинитивно са били получени от представители на ГЕРБ, само че че е работа на прокуратурата да потвърди това. Министърът обаче не е загатнал имена по време на разпита си. " Органите на досъдебното произвеждане са тези, които би трябвало да потвърдят до дъно какво се е случило ", уточни той. И добави, че не става дума единствено за събития, почнали през 2020 година, а няколко години по-рано. Имало данни и за 2018 – 2019 година

" Тук става дума единствено за ЛОТ 5, с който се занимава основно прокуратурата, само че не обръща внимание на други материали, които са били предмет на инспекция в наша работа, завършени са и са изпратени в прокуратурата с мнение да стартира досъдебно произвеждане. От началото на декември до през днешния ден нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решението и какво е то ", уточни министърът.

Макар че прокуратурата упреква Министерство на вътрешните работи, че не работи задоволително интензивно по делото " Хемус ", министърът счита, че прокуратурата в действителност бездейства. " Още когато стартира реализацията на материалите, свързани с ЛОТ 5, помните, че бяха арестувани повече от 10 лица, имаше задоволително материали, въз основа на които една съществено гледаща на тези въпроси прокуратура щеше да внесе в съда няколко оферти за задържане под стража. Избягаха с аргумента, че няма доказателства, а даже не ги бяха прочели ", разгласи Рашков.

На въпрос дали се тормози, че ще бъде упрекнат, че не е споделил на прокуратурата всичко, което знае, министърът отговори: Заявих на прокурора, че не вярвам на прокуратурата и съм изцяло уверен, че в случай че кажа съответни обстоятелства, в случай че задълбоча напълно, цялата информация ще отиде към Борисов, а нищо чудно Борисов да стане цел на прокуратурата в един миг.

По-рано през днешния ден пред Нова тв съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасова дефинира желанието на прокуратурата да разпита вътрешния министър като интензивно мероприятие, " с което желаят да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да популяризира информация, която знае ".

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР