Между 3 и 4 часа отнема висенето на опашка, за

...
Между 3 и 4 часа отнема висенето на опашка, за
Коментари Харесай

Хем пръснахме над 2 млрд.лв. за IT услуги, хем още висим на километрични опашки! Докога така?

Между 3 и 4 часа лишава висенето на опашка, с цел да си подмениш паспорта. Държавата те задължава за тази обнова, само че повече от три петилетки по този начин и не сътвори ред и правила в интерес на своите жители. Защо се изляха милиарди левове за електронно държавно управление през годините до момента, щом служителите ни обричат на постоянно висене по опашки, видно от фотографията от архива на булфото от 2010 година, която демонстрира, че за 12 години не сме мръднали и на милиметър напред в това отношение.



Заради коронакризата и ограничаващите ограничения в цялата страна напоследък, бяха удължавани периодите за обнова на персоналните документи и по този начин напрактика

близо 3 милиона българи са принудени да се редят на дълги опашки, с цел да изпълнят своите цивилен отговорности.

Притеснителното в цялата тази история е, че макар всички облекчения, за които се приказва и писа, към днешна дата се оказва, че няма кой знае каква изгода за хората. Защото подаването на заявление по електронен път, не води до редукция на дългите опашки пред съответните служби към подразделенията на Министерство на вътрешните работи, които се занимават с тази активност. Заявленията се подават във всички звена " Български документи за идентичност " (БДС) при районните ръководства на Министерство на вътрешните работи. А там, повярвайте, към този момент се извиват дълги редици от хора в горещина, мраз и студ. И волю-неволю и да си подал заявката си по електронен път, отново се нареждаш за останалите процедури. Това го видях и усетих наживо от първо лице.

Затова ще си разреша да дам неизискван съвет: като пристигна време да си подновите документите за идентичност,

вземете си един ден отпуск за подаването и след това още един за приемането на тескеретата.

Аз по този начин направих, само че видях на опашката мнозина, които чакаха по 1-2 часа и се отхвърлиха, тъй като трябваше да отидат на работа. Дори станах очевидец на разногласия сред предприемачи, които ядосани от тази поредна тъпота, с която евентуално се сблъскват с родната администрацията, да изясняват, че няма да чакат повече, тъй като те обезпечават парите за заплатите на служителите.

Видях също по този начин млади майки и татковци, пристигнали с бебета и невръстни деца, на които също трябваше да създадат документи, с цел да могат да пътуват на открито, които също чакаха часове наред.

Но най-грозното, което се случи на „ моята ” опашка бе даже не обстоятелството, че прекарах там  над 3 часа, а отношението на някакъв чиновник с униформа, който имаше непреодолимото предпочитание да ни изкара на студа при минус 10 градуса, евентуално с цел да не му дишаме въздуха. Та се наложи и на него да обясняваме, че и постройката, с изключение на заплатите им се обезпечават от нас, хората на опашката. Никак не беше прелестно, убеждавам ви.



Неведнъж съм писала за неприятната организация на работа в българските институции и за милиардите левове, които се изляха в годините обратно за основаване на така наречен електронно ръководство. Сега отново ще напомня по тази причина, тъй като явно казусът не се взема решение и в този смисъл е отворен за коментиране.  И по този начин,

Защо се изляха милиони за електронно ръководство

като единствено малко над 5 на 100 от административните услуги в действителност се вършат по този начин? Хич не ме утешава вероятният отговор, че електронното обслужване ще постави края на голямата корупция на чиновническо равнище. А тя, както е известно, е най-силна на междинните равнища в администрацията и то в общините и кметствата. Сещам се за един прочут, работил дълги години в общинска администрация на висок пост, който ми показа, че у нас се крадат над 80 на 100 от публичните поръчки. Вярно, че корупция има на всички места по света, но това тука към този момент повече наподобява на обеден грабеж. Но да не се отплесвам, думата ми в този момент е за друго.

Едва ли някой в България може да даде акуратен отговор на въпроса тъкмо какъв брой от нашите пари са прахосани сякаш за основаването на електронно ръководство, за което прочее се приказва от близо 15 години насам. Според едни обществени изказвания над 200 милиона лв. са погълнати по тази причина от евросредствата. Също по този начин обаче за такива услуги в администрацията са изхарчени над 2 милиарда лв.?!

Специалисти в тази сфера настояват, че е много мъчно да се създадат систематизирания, защото през годините обратно се е работило безредно, на парче, бец цел и посока и не е доста ясно по какъв начин да се подреди изцяло пъзела през днешния ден.

Безобразие е обаче в 21 век да ни карат да се редим на опашки с часове, да търчим от гише на гише, с цел да обслужваме тези, за чиито заплати плащаме ние, работещите. Как освен това състояние естествените хора да почитат и да се доверяват на институциите?

Вече имаме и отраслов министър по проблемите с въвеждането на електронното ръководство. Надеждите на хората в този момент са ориентирани към него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР