Между 24 и 28 май във Варна ще се проведе

...
Между 24 и 28 май във Варна ще се проведе
Коментари Харесай

Изложби и инсталации със социални послания ще бъдат представени на фестивала БУНА във Върна

Между 24 и 28 май във Варна ще се организира най-големият фестивал за модерно образно изкуство в страната БУНА. Още с първото си пилотно издание тази година, събитието се трансформира в внушителен фестивал на актуалната образна сцена у нас с присъединяване на над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна. За БУНА Варна посреща общността на актуалните образни изкуства у нас точно в морската столица, която е отечество на актуалното изкуство в България още през 80-те, когато първи локални актьори творят в ателиетата на остарелия цех Вулкан. Форумът е проведен от Сдружение " Таляна " и пространството ReBonkers под патронажа на кмета на град Варна господин Иван Портних.

Програмата на БУНА включва 29 изложения и намеси в градска среда, измежду които има доста смели съоръжения, които предизвикат размишления и цивилен позиции. Планираните акции демонстрират по какъв начин изкуството има силата да трансформира заобикалящата ни среда. Оттам идва и вдъхновението на уредниците за името на събитието - тъй като буните разрушават вълните и трансформират брега.

Собствено наличие за БУНА са подготвили повече от 100 модерни актьори от България и света. В 5-те дни на фестивала ще протекат 62 събития, полемики, лекции, намеси, пърформанси и изложения, ситуирани главно в креативния квартал на Варна - " Таляна ", само че и в партньорските пространства, като Градска изложба Борис Георгиев, Варна, ReBonekrs, и стъкления куб на БНР Варна. Някои от акцентите в програмата се сплотяват към главните послания и полезности на новия конгрес:

СМЕЛОСТ

Българският актуален актьор с сполучлива кариера в България и Европа Александър Вълчев насочва своето самоуверено обръщение, като опакова цяла постройка в Таляна с велпапе. От години Александър Вълчев изследва тази тривиална движимост - кашона, в своите изложения и съоръжения. Заложената геометрия, ежедневността на обекта и провокацията да превръщаш елементарни неща в изкуство, са част от тласъците да работи в тази посока. В рамките на БУНА, той се впуска в провокация в отбрана на постройките от архитектурното ни завещание. Акцията му " Нова фасада за остаряла постройка " е тип митинг против занемаряването на културното благосъстояние в България и апел към притежатели и общественици да работят за тяхното възобновяване.

Опаковането ще се случи на улица " Дръзки " 4, в най-старата част на центъра на Варна с семейството на Антон Ганев, възстановил постройката на остарелия варненски хотел " Роял " в изцяло достоверен тип. Опаковането на цели здания непроменяемо ще подсети на публиката на практиката на огромния Кристо Явашев, само че до момента в който Кристо прави " изкуство за самото изкуство ", инсталацията на Вълчев има ясно и мощно обръщение. Публиката ще разиска творбата със самия Александър Вълчев в диалог на тематика Нов Европейски Баухаус и ролята на изкуството в основаване на градска среда, който ще се организира на 27.05 от 11.30 ч, пред творбата на ул. Дръзки 4 с модератори Десислава Панчева и Стефан Прохоров от Бюро " Творческа Европа " - България.

 БУНА ще се организира сред 24 и 28 май във Варна.
© БУНА

БУНА ще се организира сред 24 и 28 май във Варна.

ОБЩНОСТ

Само на няколко директни от опакованата постройка, на ул. " Охрид " 12, кураторките, показали България на Венецианското биенале - Весела Ножарова и Вера Млечевска, ще готвят гратис за публиката, като против порция топла храна ще желаят хората да им нарисуват изображение с тематика " Впечатления от Варна ". Проектът със заглавие " Бистро майстора " предизвика публиката да се замисли над изкуството като издръжка. Автор на интерактивния пърформанс е Фондация " Изкуство - каузи и документи ", която е учредена от Весела Ножарова, Вера Млечевска, Десислава Димова и Стефка Цанева.

ОПАЗВАНЕ

Форум БУНА цели да промени картинката в градската среда, освен създавайки кошер от динамично културно наличие, само че и с мисъл за облагородяването на всяка една закътана уличка и градинка в остарелия арт-квартал на Варна - " Таляна ". Затова в програмата се включва и самодейността #ПромениКартинката на Филип Морис България, която ще партнира с известния графити актьор Алекси Иванов за две акции, с които още веднъж ще повдигне тематиката за световния проблем с неправилното изхвърляне на боклуци и цигарени фасове в околната и градската среда. Алекси ще направи нов стенна живопис с посланието на #ПромениКартинката, който ще добави стрийт арт галерията на " Таляна ". А употребяваните за правенето на стенописа кенчета от спрейове, ще бъдат преобразени от него, за изработката на улични пепелници.

ИНОВАЦИЯ

Едно от най-чаровните пространства в " Таляна " е пешеходният отсек на ул. " Дръзки " или както е бил прочут в близкото минало - " Напий се самичък ". Днес стълбите на Дръзки са средище на младежи, туристическа атракция и значима част от градската среда в този исторически регион. За БУНА варненската артистка Антония Колева - НИТРА създава интерактивна светлинна апаратура, която ще се задейства от прекосяването на пешеходци и ще освети стълбите на " Дръзки ", безусловно и алегорично. Светещите стълби ще работят единствено вечер и ще образуват едно ново преживяване в градската среда. Проектът включва цифрови технологии и е образец за срещата сред изкуство и новите технологии. Инсталацията е подкрепена от Община Варна и ще остане в града и след приключването на БУНА.

Актуална информация за събитието
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР