Между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена

...
Между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена
Коментари Харесай

Необичайната съдба на Вивиан Майер и нейните снимки

Между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена изложба ще бъдат показани над 100 черно-бели и цветни фотоси на един от най-мистериозните фотографи - Вивиан Майер, оповестява галерията. Изложбата е със заглавие " В нейните ръце " и е част от поредицата " Майстори на фотографията " на фондация " Мусиз ", а фотографиите към този момент са обиколили градове като Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло.

Когато в края на 2007 година сътрудникът по недвижими парцели Джон Малуф купува на аукцион няколко кашона с непроявени черно-бели негативи, той няма по какъв начин да знае, че е разкрил един от най-забележителните създатели на улична снимка. Кадрите незабавно сграбчват - градски сюжети, архитектура и непосредствени свидетелства от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж от 50-те години.

Малуф се пита чии са фотосите? Коя е дамата, чиито автопортрети открива измежду негативите? Той открива името, изписано върху кутиите, само че това е цялата информация, с която разполага. През април, 2009 година той най-накрая намира следата - известие за гибелта на Вивиан Майер в " Чикаго трибюн ".

 Фотография на Вивиан Майер.
Фотография на Вивиан Майер.

Към края на 2009 година всеки, който се интересува от снимка, е чувал нейното име. Малко по малко стартират да излизат и обстоятелства от нейната биография. Вивиан Майер е родена през 1926 година в Ню Йорк. Дъщеря е на французойка и австриец, а детството й минава сред Съединени американски щати и Франция.

От 26-годишна възраст живее в Чикаго, където в идващите 40 години работи главно като детегледачка. Информация за нея дават точно децата, които е отгледала. По техните думи тя е била социалист, феминист, кинокритик и постоянно е имала мнение, което не се е тормозила да изрече. Научила се е да приказва на британски, като е ходила на постановки. Обожава театъра. И непрекъснато е правела фотоси, които не е показвала на никого.

Семействата, при които е работила, я разказват като извънредно потайна във връзка с персоналния си живот. Тя е прекарвала по цели дни, вървешком по улиците на Чикаго и снимайки. А Лейн Генсбург, едно от децата, които тя е гледала, споделя за нея, че е била " същинска Мери Попинс ". Той добавя, че Майер в никакъв случай не е говорила назидателно на децата и е била решена да им покаже света отвън богаташкото предградие, където фамилията им е живяло.

 Фотография на Вивиан Майер.
© Фондация "Мусиз "

Фотография на Вивиан Майер.

В края на живота си Майер среща съществени финансови усложнения и малко преди да би трябвало да напусне жилището си в Чикаго, без да има друга опция, братята Генсбург, за които се е грижела като деца, й оказват помощ и я настаняват в по-добър апартамент.

Мейер умира на 21 април, 2009 година. Няколко месеца по-рано тя се е подхлъзнала на леда и си е блъснала главата. Днес критиците я съпоставят с имена като Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР